Cum alegi o centrala pe lemne – sfaturile experților în încălzire

Emanuela Pană / 03.12.2020, 20:13

O variantă frecvent întâlnită pentru încălzirea locuințelor din țara noastră o reprezintă utilizarea unei centrale termice pe lemne, avantajul ei fiind acela că generează costuri de întreținere și exploatare destul de mici. Cum alegi, însă, modelul potrivit pentru casa ta? Te invităm să afli răspunsul parcurgând acest articol.

Cum alegi o centrala pe lemne

Acum este momentul oportun pentru a monta o centrală termică pe lemne, întrucât prețul gazului și al curentului crește simțitor. La fel și facturile de încălzire. Centrala pe lemne reprezintă o sursă de încălzire care se pretează în zonele rurale în mod special, ori, în general, când locuiești la casă. Totuși, înainte de a-ți achiziționa una, trebuie să știi o serie de lucruri. În continuare îți vom prezenta cei mai importanți factori, în funcție de care să faci cea mai potrivită alegere pentru locuința ta.

În primul rând, menționăm că centralele pe lemne necesită un spațiu extins, de regulă localizat în interiorul casei, pentru montarea centralei, dar și pentru depozitarea lemnelor. Referitor la lemne, este esențial să ai pregătit și un spațiu de depozitare al acestora pentru a se putea usca, iar mărimea acestuia dictează frecvența aprovizionărilor.

Un al doilea factor esențial este puterea centralei, care rezultă din vechimea casei și modul în care e construită. Concret, pentru a-ți da seama cât de mare trebuie să fie centrala, ține cont de următoarele:

  • ce necesar termic are casa?
  • este necesară încălzire ziua, noaptea sau tot timpul?
  • trebuie să încălzeșți caloriferele și boilerul pentru apă caldă.

O altă întrebare pe care trebuie să ți-o pui este următoarea: „Cât de automatizată să fie centrala pe lemne?“. Ei bine, o centrală pe lemne ieftină te va pune în situația de a face focul de câteva ori pe zi, în funcție de cât de frig este afară.

De asemenea, este important să te informezi cu privire la:

  • tipul de centrală (clasică, cu ardere de tip lumânare sau gazeificare);
  • care e cel mai bun cazan;
  • care este randamentul centralei și de ce putere ai nevoie;
  • ce instalație este recomandată;
  • cum trebuie să fie izolată casa.

Alegerea unei centrale pe lemne este îngreunată și de faptul că pe piața din România se găsesc numeroși distribuitori. Totuși, multiplele avantaje pe care le oferă – în special faptul că generează costuri reduse pentru încălzire – justifică orice sacrificiu făcut pentru instalarea acestui tip de centrală.

Citește și: Ce fel de centrală termică trebuie să alegi, în funcție de tipul de locuință. Care sunt variantele

Sfaturile experților în încălzire

Experții în încălzire atrag atenția și la dezavantajele achiziționării unei centrale pe lemne, astfel că lucrurile trebuie puse în balanță înainte de a lua o decizie.

Află care este cea mai bună modalitate de a-ți încălzi casa
Află care este cea mai bună modalitate de a-ți încălzi casa

Așadar, un prim impediment îl reprezintă faptul că centralele pe lemne nu pot fi oprite, ceea ce înseamnă că arderea are loc până la terminarea lemnelor. Totuși, comercianții acestui tip de centrală confirmă că este sigură din toate punctele de vedere.

De asemenea, achiziția unei centrale pe lemne, alături de întreg sistemul de încălzire, poate fi destul de costisitoare pentru început, motiv pentru care orice cost ulterior poate constitui un dezavantaj. Tocmai de aceea, indicat ar fi să te orientezi către o centrală cu costuri minime pentru întreținere.

O centrală termică pe lemne te va scoate din zona de confort, dat fiind că, spre deosebire de centralele de apartament care sunt alimentate cu gaz, tu vei fi cel responsabil de alimentarea ei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI