Cum alegi mașina de spălat care consumă puțin curent electric. La ce să fii atent când o cumperi

Anca Manolica 27.09.2022, 20:20
Cum alegi mașina de spălat care consumă puțin curent electric. La ce să fii atent când o cumperi

Spălatul este o parte esențială a oricărei gospodării, motiv pentru care o mașină de spălat rufe este o investiție ce se face pe termen lung. Așadar, este vital să iei decizia corectă și să achiziționezi una care să conducă la cea mai mare eficiență și, în același timp, să se potrivească nevoilor familiei tale. Iată câteva sfaturi despre cum să alegi mașina de spălat care consumă puțin curent electric.

Cum alegi mașina de spălat care consumă puțin curent electric

Te gândești să cumperi o mașină de spăla noi? Pentru a obține cel mai bun raport calitate-preț, atât în ceea ce privește achiziția, cât și în ceea ce privește energia electrică, apa și detergentul, trebuie să încerci să alegi un model cu eficiență energetică maximă.

Din anul 2011, toate aparatele electrocasnice vândute în Uniunea Europeană poartă o etichetă care acordă prioritate eficienței energetice. În cazul mașinilor de spălat, această etichetă include și alte date importante, cum ar fi consumul anual de apă și electricitate sau zgomotul produs.

Așadar, atunci când cumperi o mașină de spălat, acesta este primul lucru la care ar trebui să te uiți, chiar înainte de caracteristicile sau funcțiile sale.

La ce să fii atent când o cumperi

1. Alege o mașină cu încărcare frontală

În general, încărcătoarele frontale sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și consumă mai puține resurse decât un încărcător vertical datorită designului lor. Acestea folosesc mai puțină apă, mai puțin detergent și mai puțină electricitate pentru spălatul la cald.

Deși costul inițial este mai mare, ma frontale îl compensează pe termen lung datorită eficienței lor.

Cum alegi mașina de spălat care consumă puțin curent electric
Cum alegi mașina de spălat care consumă puțin curent electric

2. Alege o mașină de spălat cu rating de stele mai mare

Atunci când alegi o mașină de spălat nouă, cel mai simplu loc unde te poți uita mai întâi este ratingul de eficiență energetică. Mai multe stele înseamnă o mașină mai eficientă din punct de vedere energetic. De fapt, fiecare stea adaugă aproximativ 25% mai multă eficiență energetică. Acest lucru înseamnă că, cu cât are mai multe stele, costul de funcționare se reduce considerabil. Iată cum:

O mașină cu 1 stea consumă 378 kWh de energie electrică pe an pentru spălări calde.

O mașină cu 3,5 stele de aceeași mărime consumă 146 kWh de energie electrică pe an.

Dacă dorești să afli costul de funcționare al unui anumit model, înmulțește numărul de Kwh de pe etichetă cu tariful de electricitate pe care îl ai acasă.

3. Alege conexiunile potrivite

Este mai bine să folosești mașini de spălat la rece, dar dacă folosești mașini de spălat la cald, alege una cu conexiune atât pentru apă caldă, cât și pentru apă rece. Acest lucru îți va permite să folosești apa caldă de la sistemul de apă caldă de acasă pentru a încălzi apa, ceea ce este de obicei mai eficient decât folosirea elementului de încălzire din mașina de spălat propriu-zisă.

4. Alege caracteristicile potrivite

Producătorii au introdus multe tehnologii și funcții noi în mașinile de spălat. Poate fi greu să o alegi ce pea mai avantajoasă, dar mai jos regăsești câteva puncte cheie importante de care să ții cont:

  • Funcția de spălare la rece: Funcția de spălare la rece poate economisi peste 80% din consumul de energie, deoarece cea mai mare parte a energiei utilizate merge de fapt la încălzirea apei.
  • Tehnologie de detectare a încărcăturii: Cele cu tehnologie de detectare a încărcăturii pot ajusta cantitatea de apă în funcție de mărimea încărcăturii și îți permite să economisești consumul de apă.
  • Modul ecologic: Multe mașini vin și cu un mod ecologic care consumă mai puțină energie și apă.
  • Temporizator cu întârziere sau programabil: Încearcă să alegi mașini cu temporizator, astfel încât să poți începe să speli la o anumită oră. De asemenea, îl poți folosi pentru a înmuia hainele înainte de a le spăla.
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...