Părinții trebuie să știe cum să aleagă corect ghiozdanul de școală al copilului și să fie atenți la un detaliu legat de greutate, astfel încât geanta să nu le provoace acestora probleme la coloana vertebrală. Iată ce recomandă medicii.
Numeroși părinți obișnuiesc să aleagă ghiozdanul de școală al copilului după tendințe, dar cel mai important detaliu pe care aceștia ar trebui să îl aibă în vedere este cu totul altul. Mai exact, conform medicilor, greutatea acestuia reprezintă cel mai important detaliu, pe lângă dimensiunile pe care le are.
Potrivit medicilor, ghiozdanul de școală ideal ar trebui să cântărească un kilogram, atunci când este gol, iar atunci când este încărcat cu manuale, caiete și rechizite nu ar trebui să depăşească 10% din greutatea elevului.
Pentru o alegere potrivită este recomandat ca elevii să probeze noile ghiozdane de școală, astfel încât să meargă acasă cu cea mai confortabilă variantă. Trebuie să se țină cont de înălţimea copilului și de lățimea umerilor și a bazinului. Geanta nu trebuie să fie nici prea mare, dar nici prea mică.
Medicii recomandă evitarea genților de umăr. Acestea vor face ca toată greutatea manualelor, caietelor și rechizitelor să fie susținută de o singură parte a corpului, determinând curbarea coloanei. Atenție! La fel se întâmplă și în cazul ghiozdanelor cu două bretele ce sunt purtate pe un singur umăr.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Alegerea tipului de ghiozdan şi a rechizitelor are mare influenţă în prevenirea sau dezvoltarea patologiei osteorticulare ce poate merge de la durere până la compresiunile plexului brahial şi deformarea coloanei vertebrale – lordoze, cifoscolioze”, a avertizat medicul Tudor Ciuhodaru.
Părinții ar trebui să își învețe copiii să poarte ghiozdanele folosind ambele bretele, iar pentru a nu ajunge la o greutate prea mare, să își pună în ghiozdan doar lucrurile de care au nevoie la școală, în ziua respectivă.
De asemenea, un detaliu important este ca bretelele ghiozdanului de școală să fie ajustabile, late şi căptuşite cu burete. Partea din spate a ghiozdanului trebuie să aibă o formă anatomică, adaptată liniilor corpului şi să fie, la rândul ei, căptuşită cu un strat subţire de burete.
De altfel, medicii mai recomandă evitarea ghiozdanelor făcute dintr-un material foarte rigid, ci unul potrivit, impermeabil. În plus, o astfel de geantă ar trebui să aibă doar două compartimente mari, un buzunar exterior pentru pachet şi un buzunar de plasă, lateral, pentru sticla cu apă.
Pentru un BestRucsac personalizat cu eroul preferat al copilului tău, pe bestmag.ro foloseste codul „playtech” și beneficiezi de o reducere de 5% la orice model de rucsac sau troller.