Cum ajută România Republica Moldova în plină pandemie. Ce va trimite țara noastră peste Prut

Raluca Juncu 27.04.2020, 18:39
Cum ajută România Republica Moldova în plină pandemie. Ce va trimite țara noastră peste Prut

În urma întâlnirii pe care Klaus Iohannis a avut-o luni cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți reprezentanți ai cabinetului său, s-a hotărât implementarea unui plan de ajutor pentru Republica Moldova.

În ce constă ajutorul pentru Republica Moldova

Președintele României a anunțat luni că România va oferi, către Republica Moldova medicamente, măşti, materiale sanitare şi de protecţie necesare în lupta împotriva COVID-19. Aceste echipamente sanitare provin din rezerva de stat a României. Mai mult, o echipă de medici români se va deplasa la spitalele de peste Prut, pentru a putea oferi sprijinul necesar în această perioadă, în tratarea pacienților.

Klaus Iohannis a anunțat luni că Republica Moldova va primi ajutor din partea României, cu medici și echipamente sanitare. Foto: presidency.ro
Klaus Iohannis a anunțat luni că Republica Moldova va primi ajutor din partea României, cu medici și echipamente sanitare. Foto: presidency.ro

„În Republica Moldova situația este complicată și România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al Republicii Moldova – va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante.

Prima: o echipă de medici și personal medical se va deplasa în Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical și medicii de acolo să facă față mai bine acestei epidemii.

O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare, materiale de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră, în Republica Moldova, pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie”, a declarat Klaus Iohannis.

Ajutorul vine cu ocazia împlinirii a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Republica Moldova se confruntă acum cu 3.481 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 101 decese, arată datele furnizate în timp real, de Universitatea John Hopkins. Situația actuală indică faptul că 895 de persoane care au fost infectate cu acest virus s-au vindecat.

Ministrul Sănătății, din Republica Moldova, Viorica Dumbrăveanu spunea, duminică, potrivit Radio Europa Liberă Moldova, că 14 dintre pacienții infectați cu SARS-CoV-2 se află în stare gravă și sun intubați cu ajutorul aparatelor.

Urmăriți Impact.ro și pe