Învață care sunt cele mai eficiente metode prin care poți afla dacă o mașină second-hand are kilometrajul dat înapoi. Cum îți poți primi banii înapoi dacă ai descoperit că ai fost păcălit.
Cei care își cumpără auoturisme la mâna a doua sunt conștienți că ar putea fi păcăliți de vânzători. Celebrele mașini luate de la vârstnici, dar ținute ani în șir în garaj, au, de fapt, o cu totul altă poveste. Specialiștii au intervenit și ei și au dezvăluit cum afli dacă o mașină second-hand are kilometrajul dat înapoi. Cea mai simplă metodă folosește anul de fabricație al autovehiculului. Reprezentantul unui service auto a explicat, pentru Ziare.com, că, în mod normal, o mașină folosită pentru uz personal face, în medie, 10.000 de kilometri pe an. Distanța se dublează în cazul celor folosite de firme. Cu alte cuvinte, dacă mașina second-hand pe care vreți să o cumpărați are mai puțin de 10.000 de kilometri parcurși pe an, ar trebui să vă puneți semne de întrebare.
Există, evident, și alte metode de a verifica dacă o mașină second-hand are kilometrajul dat înapoi, însă asta depinde de anul fabricației, marcă și model.
„Depinde de constructor. Există unele mărci la care, interogând computerul mașinii, poți afla istoricul mașinii și există mărci la care se poate vedea câți kilometri a avut mașina la ultima intrare într-un service autorizat. La unele mărci se poate interoga calculatorul mașinii și se poate vedea câți kilometri parcurși are mașina la momentul respectiv, dar asta depinde de constructor și de vârsta mașinii”, a dezvăluit directorul unei reprezentanțe auto, pentru sursa citată.
Un inginer român stabilit în Germania și care lucrează în industria auto a explicat că informații importante despre kilometraj (odometru) se păstrează în memoria unor ECU-uri din autoturism – motor, cutie de viteză, bord, unitate centrală.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„În funcție de anul de producție a mașinii și de model, odometrul e salvat în diferite forme și cu diferite forme de securitate. Începând cu anul 2014, multe modele au un sistem de securitate care protejează anumite date din memorie, printre care și odometrul. Pentru modele care au un astfel de sistem e mai dificil să se modifice kilometrii. Totuși, există anumite metode, dar foarte complicate”, a explicat acesta.
Inginerul român care activează în industria auto, în Germania, a mai dezvăluit că un alt mod de a verifica dacă o mașină second-hand are kilometrajul dat înapoi este cartea service, cu singură condiție: documentul trebuie să fie cel original.
„Există cazuri când cartea service este contrafăcută, dar deobicei se poate vedea acest caz pentru că nu e făcută identic cu cea originală. Cartea service este utilă dacă este originală și dacă a fost întreținută de către proprietar. Fiecare lucrare de întreținere se trece în cartea service împreună cu odometrul și datele oficiale ale firmei care a făcut lucrările de întreținere. Reparațiile nu sunt trecute în cartea service”, a explicat acesta.
Cei care au învățat să facă profituri impresionante de pe urma vânzării de mașini second-hand aproape că au perfecționat „arta” păcălitului clienților. De multe ori, modificările pe care le fac autoturismelor sunt greu de dovedit. Dar nu imposibil. Un bucureștean a dat o lecție celor care nu joacă cinstit.
Cumpărătorul păcălit a reușit să obțină, în instanță, o sentință prin care cel care i-a vândut o mașină second-hand, ce avea kilometrajul dat înapoi, era obligat să îi restituie întreaga sumă de bani. Procesul a fost deschis după ce bucureșteanul a mers cu autoturismul la o reprezentanță, iar verificările de acolo au descoperit faptul că odometrul „pierduse” nici mai mult nici mai puțin de 200.000 de kilometri. În ciuda faptului că, în timpul procesului, nu s-a putut demonstra că vânzătorul fusese cel care a dat kilometrajul înapoi și nu proprietarul precedent, judecătorul a stabilit că vina o poartă cel care a vândut ultima oară mașina.