E important să știi cum afli dacă angajatorul îți plătește contribuțiile la stat, ca să nu te trezești la bătrânețe că nu ai contribuit cu mare lucru la bugetul statului. În astfel de situații, va trebui să te mulțumești cu o pensie de nimic, doar pentru că angajatorul la care ai muncit o viață întreagă, te-a mințit și a fraudat și statul. Îți voi spune pașii simpli pe care trebuie să-i urmezi, ca să verifici dacă-i totul în regulă.
De la început îți voi spune că procedura nu este chiar atât de simplă cum pare și asta din cauză că autoritățile sunt încă „certate” cu tehnologia și, în loc să mute totul online, îți fac ție, contribuabil, viața mai grea și te pun pe drumuri inutil. E recomandat, totuși, să faci un efort și să te interesezi de situația ta financiară, ca să n-ai surprize neplăcute.
În principiu, ai trei metode de verificare. Prima ar fi să ceri direct la departamentul de resurse umane al firmei la care lucrezi și să ceri un document semnat, ștampilat, care să-ți certifice că ți-au fost achitate contribuțiile. Din păcate, nu este o metodă prea sigură, pentru că, de multe ori, angajatorii te pot duce de nas cu documente neoficiale și să te păcălească.
A doua metodă ar fi să verifici pe site-ul ANAF dacă firma la care lucrezi apare pe lista datornicilor, dar nici aceasta nu e o metodă certă. Nu știi sigur dacă datoriile se împart și la tine. Pot fi datorii mai vechi, dar tot e o problemă dacă îți găsești angajatorul pe lista datornicilor.
Cea mai sigură metodă este să accesezi site-ul Casei Naționale de Pensii Publice și să-ți faci un cont online, pentru a beneficia de toate serviciile electronice disponibile până în acest moment. Ca să-ți faci contul, trebuie să urmezi anumiți pași.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Odată ce ai accesat site-ul pe care ți l-am indicat, mergi mai în josul paginii și dă click pe rubrica De ce să-mi fac cont. Pașii pe care trebuie să-i urmezi sunt indicați și acolo, desigur. O să-ți fie cerute următoarele date personale: nume, prenume, CNP, adresă de domiciliu, adresă de email validă.
După ce ai completat formularul, trebuie să-l tipărești, să-l semnezi și abia de aici situația devine de tot râsul. Trebuie să duci acel formular la sediul Casei Naționale de Pensii ca să-ți fie furnizate datele de acces (adică o parolă) pentru viitorul cont online. Ei spun că nu te lasă să-ți faci contul exclusiv online pentru că e vorba de date personale, dar tocmai aceasta ar trebui să fie datoria lor: să se asigure că acele date sunt în siguranță.
Odată ce ai obținut accesul pe site, vei putea să-ți verifici situația financiară. Trebuie doar să citești cu atenție indicațiile.