Cum a reușit Orban să-și achite datoria de 10.000 de euro, dacă avea un venit lunar de 3000 de lei. Ce a ieșit la iveală

Raluca Juncu 05.12.2019, 18:11
Cum a reușit Orban să-și achite datoria de 10.000 de euro, dacă avea un venit lunar de 3000 de lei. Ce a ieșit la iveală

Declarația de avere a premierului României a stârnit mari controverse ieri, în toată mass-media românească. S-ar fi spus că Ludovic Orban ar fi cel mai sărac prim-ministru al României din toate timpurile.
Însă, mai mult decât atât, controversa care s-a stârnit în jurul declarației de avere a premierului a plecat de la faptul că în anul 2018 a avut un venit mediu lunar de 3.083 de lei.

De unde a scos Ludovic Orban bani ca sa plătească datoria

Potrivit declarației de avere a premierului, postată pe site-ul Guvernului, principalul bun pe care Orban îl deține împreună cu soția sa, Mihaela,  este o casă de vacanță în județul Ilfov, care se întinde pe o suprafață de 200 de metri pătrați. Orban deține doar 50% din locuința respectivă care a fost achiziționată în anul 2014 printr-un contract de vânzare – cumpărare.

Declarație avere-Ludovic Orban
Declarație avere-Ludovic Orban

Însă conform penultimei declarații de avere a premierului liberal, din 2017, acesta avea o datorie de 10.000 de euro care era consemnată în document. Însă în documentul care a fost postat în urmă cu două zile pe site-ul Guvernului, nu mai apare această datorie.
Întrebarea care se regăsește acum pe buzele tuturor este de ce nu mai apare această datorie în declarația actuală și cum a reușit Ludovic Orban să își plătească un credit în valoare de 10.000 de euro, cu un salariu net de aproximativ 3.000 de lei.

„Păi normal că nu a mai apărut, pentru că a fost achitată”, a spus Ludovic Orban, după ce a fost întrebat cum a reușit să achite suma de 10.000 de euro pe care o avea datorie în anul 2017.

Premierul a afirmat că datoria nu a fost plătită în anul 2018, când a înregistrat venitul amintit mai sus, transmite Mediafax.
Totodată, jurnaliștii au dorit să afle cum a achitat premierul creditul, în condiţiile în care a avut un venit de aproximativ 3000 de lei în anul 2018. Cu privire la acest aspect, Ludovic Orban a răspuns:

„Păi nu a fost achitată în 2018”. Şeful Executivului a afirmat, totodată, că e un om modest şi că a cheltuit precum „un om normal”.

„Sunt un om simplu, pot spune chiar că sunt auster şi cheltuielile pe care le fac sunt cheltuielile pe care le face orice om normal. Sigur că în viaţă ai ani mai buni, ani mai răi, luni mai bune, luni mai rele, nu întotdeauna trăieşti strict din venitul pe care îl încasezi pe parcursul unui an, ci şi din veniturile pe care le-ai avut anterior sau din alte cheltuieli. Eu sunt după 30 de ani de carieră în viaţă publică, perioada în care am deţinut funcţii extrem de importante în statul român, de la viceprimar general al Capitalei până la funcţia de ministru al Transporturilor, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, parlamentar, acum prim-ministru.

Ce puteţi vedea este că am trăit strict din indemnizaţia pe care am primit-o pentru funcţiile publice pe care le-am deţinut, şi cred că asta este lucrul cel mai important. Faptul că au existat anumite, să le spunem, perioade în care să spun nu am înregistrat venituri, şi aici vreau să reţineţi că nu m-am dus şi nu am cerut nici un ajutor de şomaj în perioada respectivă. Iar în mare parte faptul că pe unele companii s-a pus presiune semnificativă din cauza faptului că au îndrăznit să facă un contract de muncă cu mine a arătat totuşi anormalitatea statului român, condus de PSD”, a adăugat Orban.

Urmăriți Impact.ro și pe