Cum a reacționat Raed Arafat când a fost întrebat dacă se simte vinovat pentru tragedia de la Victor Babeș. Explicațiile șefului DSU

Ana Anitoiu 12.04.2021, 23:50
Cum a reacționat Raed Arafat când a fost întrebat dacă se simte vinovat pentru tragedia de la Victor Babeș. Explicațiile șefului DSU

Medicul Raed Arafat a fost întrebat luni seară dacă se simte vinovat pentru tragedia de la unitatea mobilă de terapie intensivă a Spitalului Victor Babeș din București. Șeful Departamentului de Situații de Urgență (DSU) a avut o reacție tranșantă și a explicat ce s-a întâmplat.

Raed Arafat, întrebat dacă se simte vinovat pentru tragedia de la Victor Babeș. Cum a reacționat

Medicul Raed Arafat a făcut declarații luni seară, după ce trei pacienți care erau internați la unitatea mobilă de terapie intensivă a Spitalului Victor Babeș din București au murit în urma unei pene de oxigen. Secretarul de stat a reacționat tranșant când a fost întrebat dacă se simte vinovat pentru această tragedie.

”Altă întrebare!”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, precizând că responsabilii de această tragedie vor fi identificați în urma finalizării anchetei ce a fost demarată după ce trei pacienți au decedat.

Cum a reactionat Raed Arafat cand a fost intrebat daca se simte vinovat pentru tragedia de la Victor Babes. Explicatiile sefului DSU
Raed Arafat

Raed Arafat, despre ministrul Sănătății și despre tragedie

De asemenea, Raed Arafat a refuzat să spună dacă i-ar fi plăcut ca la declarațiile din această seară să fi fost prezent și ministrul Sănătății. ”Vă rog, nu răspund. Vă rog nu mă întrebați despre alte persoane! Sunt convins că și domnul ministru al Sănătății va comunica”, a spus secretarul de stat. Vlad Voiculescu a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook chiar la ora la care au fost anunțate declarațiile prim-ministrului Florin Cîțu.

”Ventilatoarele, de fabricație americană, care nu sunt de calitate slabă, când se depășește 6 bari se opresc. Asta pare că s-a întâmplat astăzi. S-au oprit împreună și au creat situația de urgență. Colegii de acolo au încercat să remedieze situația și să intubeze pacienții, nu era toți intubați în TIR. Și au fost chemate ambulanțele. Era un reprezentant al firmei, care era în curte, dar nu a dorit să intre în TIR, pentru că acolo erau pacienți COVID, a preferat să rămână afară și să dea indicații. Unii pacienți au intrat în stop, nu s-a reușit să fie resuscitați în TIR și au intrat în stare critică. Personal am aflat după ora 17.00. S-a ținut legătura cu colegii SMURD, ulterior, am intrat în legătură cu ministrul Voiculescu. De ce a existat această creștere acest lucru rămâne să fie elucidat”, a adăugat Arafat, precizând că a fost sunat de Voiculescu și că rămâne de văzut dacă a fost vorba despre o eroare umană sau defecțiune tehnică.

Raed Arafat, apel către români

Totodată, Raed Arafat a declarat că mulți români ajung în stare gravă la spital cu COVID-19. Secretarul de stat a spus că sfatul lui pentru români este ca în momentul în care află că sunt pozitivi și încep să aibă orice simptom să meargă să fie consultați medical și eventual chiar internați, dacă este nevoie.

”Pandemia este un dezastru – ai cerere mult mai mult decât poți să oferi. Totuși, România a făcut față. Și ca număr de paturi de ATI, terapie intermediară, ventilatoare – suntem foarte departe față de unde eram anul trecut. Acum avem foarte multe cazuri de ATI cu bolnavi care vin tardiv. Noi am crescut capacitatea de ventilație în unitățile de primiri urgență. Un spital ca și Sfântul Pantelimon a putut ține aproape 18 pacienți intubați – la fel Floreasca, Universitar, Bagdasar. Dacă la un moment nu s-a găsit loc, am reușit să ținem pacienți în viață până la eliberarea la ATI. Vom continua să găsim soluții. N-am ajuns la faza în care să nu putem primi bolnavii și să rămână în ambulanțe, ca în alte țări”, a mai spus Raed Arafat.