Cum a rămas liceul romano-catolic din Târgu Mureș fără autorizație de funcționare. „E revoltător”

Stan Filon 04.05.2022, 21:38
Cum a rămas liceul romano-catolic din Târgu Mureș fără autorizație de funcționare. „E revoltător”

Liceul romano-catolic din Târgu Mureș Rákóczi Ferenc II a rămas fără autorizație de funcționare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut deciza dată de prima instanță, Curtea de Apel din Târgu Mureș. Așadar, liceul a rămas fără autorizație de funcționare, însă directorul școlii se pare că are de gând să ignore pur și simplu decizia instanțelor de judecată. Aceeași atitudine pare că o adoptă și liderul UDMR Mureș.

Iată cum a rămas liceul romano-catolic din Târgu Mureș fără autorizație de funcționare

După ce s-a aflat că ÎCCJ a menținut decizia Curții de Apel din Târgu Mureș, iar Liceul romano-catolic Rákóczi Ferenc II a rămas fără autorizație de funcționare, directorul instituției de învățământ a avut o reacție virulentă pe o rețea socială.

„Mi se pare frustrant, revoltător, incalificabil faptul că școala din Târgu Mureș in mod constant este atacata iar si iar. Nu știm încă motivul, dar știm deja care este următorul pas! De îndată ce va apărea motivarea Curții Supreme, școala va fi înființată din nou prin hotărâre de guvern sau alt ordin de ministru. Nu contează cine este deranjat de existența ei, această școală este o nevoie a comunității locale, această școală există și va exista. Nu vom pleca!”, a scris Tamási Zsolt.

Iata cum a ramas liceul romano-catolic din Targu Mures fara autorizatie de funcționare
Iata cum a ramas liceul romano-catolic din Targu Mures fara autorizatie de funcționare

„Dacă se desființează, o vom crea din nou”

Autorizația de funcționare a liceului cu predare exclusivă în limba maghiară a fost eliberată prin ordinul Ministrului Educației la data de 9 august 2018, și ulterior anulată de Curtea de Apel Târgu Mureș la data de 29 noiembrie 2019. ICCJ a dezbătut recursul pe 6 aprilie 2022, iar astăzi, 4 mai s-a pronunțat în sensul menținerii deciziei prime instanțe, liceul romano-catolic rămânând din nou fără autorizație de funcționare. Decizia instanței l-a scos din sărite și pe liderul UDMR Mureș, Kovács Mihály Levente.

„Liceul teologic romano-catolic Ferenc Rákóczi. Există, a fost și va exista o școală religioasă catolică maghiară în Marosvásárhely. Cei care au atacat înființarea școlii sunt maligni, meschini, nu cunosc orașul ăsta, târgul. Ei acționează conform unor idei blocate în trecut. Existența școlii nu se bazează pe decizia procurorilor naționaliști, rău intenționați și meschini. Deși justificarea deciziei nu este încă publică, un lucru este clar, mesajul nostru este unit: pe cine deranjează existența școlii denominaționale maghiare să se obișnuiască cu ideea că dacă se desființează, o vom crea din nou. #RMDSZ continuă să fie alături de elevi, profesori și părinți cu bandă largă completă. Licența de funcționare a școlii din Marosvásárhely a fost reglementată printr-un decret ministerial care aproba totodată funcționarea unei școli ortodoxe din Temesvár. Suntem convinși că tot ceea ce studenții Școlii Ortodoxe Temesvár, creat prin decretul ministrului Educației, nu poate fi negat de elevii maghiari catolici din Marosvásárhely. Faptul că elevii școlii au un loc proeminent în competițiile de materie, iar numărul supraînscrierilor este de trei ori mai mult decât suficient este o dovadă în sine că comunitatea din Marosvásárhely are o cerere pentru această școală. Forța și perseverența comunității noastre mută munții din loc!! A fost, este și va fi, este și este un Liceu Teologic Romano-Catolic!!”, a scris miercuri, 4 mai, pe pagina sa de Facebook, Kovács Mihály Levente, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, președinte executiv al UDMR Mureș și președinte al UDMR Târgu Mureș.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...