Cum a inventat Ceaușescu CNP-ul. Ce înseamnă ultima cifră din CNP. Sigur nu știai asta

Diana Radu 16.08.2020, 18:25
Cum a inventat Ceaușescu CNP-ul. Ce înseamnă ultima cifră din CNP. Sigur nu știai asta

Fiecare român are un CNP (Cod Numeric Personal) format din 13 cifre și care reprezintă totalitatea datelor personale a fiecăruia dintre noi. CNP-ul a fost introdus pe vremea lui Nicolae Ceaușescu printr-un decret.

Ce semnificație are ultima cifră din CNP

Nicolae Ceaușescu a introdus CNP-ul ca element obligatoriu în actele de identitate printr-un decret oficial pe data de 2 martie 1978. CNP-ul este compus din 13 cifre după modelul SAALLZZJJNNNC și a fost folosit inițial de comuniști drept o găselniță. Iată ce semnifică fiecare literă din CNP:

S semnifică sexul posesorului și secolul în care s-a născut. Astfel, cei născuți între 1 ianuarie 1900 și 31 decembrie 1999, de exemplu, au 1 / 2. Cei născuți între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2099 au 5 / 6, iar persoanele străine rezidente în România au  7 / 8;

AA reprezintă ultimele două cifre din anul nașterii tale;

LL reprezintă cele două cifre din luna în care ești născut;

ZZ reprezintă cele două cifre din ziua în care te-ai născut. Pentru zilele de naștere cuprinse între 1 și 9 se adaugă 0 înaintea datei;

cnp, nicolae, ceausescu, 13 cifre
Ce semnificație are ultima cifră din CNP

JJ este codul judeţului sau sectorului în care te-ai născut. Spre exemplu, pentru județul Buzău codul este 10, pentru Sibiu 32, iar pentru București, Sector 1 este 41.

NNN reprezintă numărul de ordine și este format din trei cifre. Biroul de Evidență al Populației sunt cei care au grijă ca acest număr să fie alocat unei singure persoane într-o anumită zi.

C despre care cu siguranță nu știai exact ce reperezintă este cifra de control, un fel de cod autodetector, care se află în relație cu toate celelalte 12 cifre ale CNP-ului. Această cifră o primești în baza unui algoritm de calcul care înmulțește fiecare cifră din CNP cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279. Rezultatul final este împărțit cu rest la 11. De exemplu, dacă restul este 10, atunci cifra de control este 1, altfel cifra de control este egală cu restul.

Urmăriți Impact.ro și pe