Cum a influențat George Enescu dezvoltarea Târgoviștei? A salvat un monument istoric

Daniela Alexandru 28.12.2021, 18:23
Cum a influențat George Enescu dezvoltarea Târgoviștei? A salvat un monument istoric

La prima vedere nu ar exista o legătură între compozitorul George Enescu și Târgoviște, însă cel mai important muzician român și-a pus amprenta asupra fostei capitale a Țării Românești prin implicarea sa în salvarea mai multor monumente istorice a căror valoare a văzut-o și a apreciat-o compozitorul.

Târgoviște este cunoscut pentru numeroasele sale biserici – monument istoric, care datează chiar și din secolul al XV-lea.

Însă, unul dintre monumente de secol al XVII-lea este Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, cunoscută şi sub numele de „Biserica Sfântul Nicolae a Domnului” sau „Biserica Cazacilor”, monument care trăiește încă datorită lui George Enescu. Construită în 1650 de domnitorul Matei Basarab și de soția sa Doamna Elina, biserica este transformată aproape 200 de ani mai târziu în geamie și incendiată, după uciderea lui Tudor Vladimirescu de către Alexandru Ipsilanti și năvala turcilor în Târgoviște.

În biserică s-a slujit până în 1848, însă de atunci a fost părăsită, ajungând treptat o adevărată ruină: turlele căzute, fără niciun fel de acoperiș, inclusiv ușa de la intrare și ferestrele erau zidite, în afară de două, pe unde se mai putea pătrunde în biserică cu ajutorul unei scări.

Preotul Constantin Nițescu va solicita maestrului George Enescu să vină la Târgoviște pentru a susține o serie de concerte în scopul strângerii de fonduri în folosul bisericii Sfinții Împărați din Târgoviște, lucru care s-a și întâmplat la 1920.

O altă clădire pentru care numele lui George Enescu va rămâne emblematic este Casa Armatei, cunoscută în vreme și ca Sala de Arme. În clădire își avea sediul „Societatea de arme, gimnastică și dare de semn”, înființată în 1907. Acolo se practicau tirul, scrima și gimnastica suedeză.

Multă vreme Sala Armelor a găzdui evenimente culturale, iar din 1911 va găzdui corala „Cântarea României” înființată de Gheorghe Russu, corală care a susținut numeroase concerte la Târgoviște și chiar peste hotare. Russu este cel care l-a invitat de mai multe ori pe George Enescu să concerteze pe scena târgovișteană.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe