Cum a furat o contabilă din Argeș un milion de euro de la un spital. Nu e la prima ispravă de acest gen

Ana Anitoiu, Ioana Nechifor 29.05.2021, 15:24
Cum a furat o contabilă din Argeș un milion de euro de la un spital. Nu e la prima ispravă de acest gen

O contabilă din Argeș a furat un milion de euro de la un spital, într-o perioadă de patru ani și jumătate. Femeia nu se află la prima ispravă de acest gen, dar a reușit să scape la mustață de închisoare, pentru că primele fapte s-au prescris până ca ea să fie judecată pentru ele.

Contabila din Argeș a încercat să scape basma curată

Fosta contabilă a Spitalului Judeţean Argeş, Amalia Dumitraşcu, își vedea de treabă nestingherită până când, la un moment dat, în aprilie 2017, după ce a fost schimbat directorul economic al unității medicale, totul a ieșit la iveală. În același an, DIICOT a deschis un dosar, iar în 2018 femeia a fost dată în judecată de reprezentanții spitalului, pentru recuperarea prejudiciului.

Fosta contabilă a încercat să conteste decizia dată de Tribunalul Argeș ce o obligă la plată, dar n-a ținut. Curtea de Apel Piteşti i-a respins definitiv acţiunea, în această lună. Acum, femeia trebuie să plătească prejudiciul de 3,98 de milioane de lei, plus dobânda legală remuneratorie de 324.235,26 lei, dar şi reactualizarea prejudiciului, de 370.687,80 lei. Dosarul DIICOT este încă în lucru, la mai bine de patru ani de când a fost deschis, iar Amalia Dumitraşcu este cercetată în libertate.

Cum a furat o contabila din Arges un milion de euro de la un spital. Nu e la prima isprava de acest gen
Amalia Dumitrascu, fosta contabila a Spitalului Judetean Arges

Cum a furat contabila din Argeș un milion de euro de la spital

Mecanismul fraudei comise de fosta contabilă de la Spitalul Judeţean Argeş era următorul: Femeia întocmea ordine de plată în care la rubrica beneficiar era trecut un furnizor fictiv al unității sanitare, în timp ce la contul IBAN şi identificarea fiscală erau înscrise datele Rivertex Project, o firmă cu patroni din oraşul Ştefăneşti.

Totul s-a întâmplat în contextul în care, după cum arată dosarul aflat pe rolul Tribunalului Argeş, ”nu existau în evidenţa Spitalului Judeţean Argeş facturi emise de Rivertex Project, vizate pentru bun de plată, ce să ateste că aceasta ar fi livrat bunuri, ar fi executat lucrări sau ar fi prestat servicii Spitalului Judeţean Argeş”. Delapidarea a fost posibilă patru ani și jumătate în ciuda faptului că procedura legată de ordinele de plată trecea prin filtrul mai multor persoane, inclusiv cu funcţii de conducere.

Fosta contabilă de la Spitalul Judeţean Argeş a mai făcut o astfel de ispravă. Între anii 2002 și 2005, Amalia Dumitraşcu, împreună cu o colegă, a comis o fraudă uriașă la BCR Piteşti. Însă, în acel dosar, femeia a avut noroc. A scăpat de închisoare prin prescrierea faptelor și a fost obligată doar să plătească băncii despăgubiri în valoare de 1,6 milioane de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...