Cum a fost posibilă victoria comuniștilor la alegerile din Graz, al doilea oraș al Austriei. ”Noi nu facem compromisuri”

Nicu Stan 27.09.2021, 19:33
Cum a fost posibilă victoria comuniștilor la alegerile din Graz, al doilea oraș al Austriei. ”Noi nu facem compromisuri”

Cum a fost posibilă victoria comuniștilor la alegerile din Graz, Austria, al doilea oraș ca mărime al țării. Scorul partidului a fost în mod constant ridicat la ultimele scrutine municipale, în zonă, în ciuda lipsei de relevanță la nivel național. De ce au obținut comuniștii mereu rezultate bune în acest oraș, vedeți în articolul de mai jos.

Comuniștii au câștigat alegerile într-un mare oraș din Austria. Cum a fost posibil

Comunițtii au venit la putere în orașul Graz, al doilea ca mărime în Austria. Succesul constant al comuniștilor din Graz se datorează, pe de- parte, implicării directe a partidului la nivel comunitar, pentru rezolvarea celor mai presante probleme ale locuitorilor, cum ar fi cea a costului locuinței, scriu comentatorii de la Deutsche Welle și Jacobin Magazine.

La acest scrutin a contat și faptul că alegătorii erau nemulțumiți de felul în care conservatorii, aflați la guvernare la nivel federal și municipal, au gestionat pandemia de coronavirus.

Cum au castigat comunistii alegerile in Graz, Austria
Cum au castigat comunistii alegerile in Graz, Austria

Ce scor a obținut KPO

Astfel, Partidul Comunist (KPO) a câștigat alegerile pentru consiliul municipal din al doilea oraș al Austriei, Graz, cu un rezultat care de altfel i-au surprins chiar și pe membrii grupării.

KPO a strâns 29% din sufragii, potrivit ultimelor estimări și se situează în fața conservatorilor (OVP) care au condus până în prezent primăria și care acum au obținut doar 25,7% din voturi, cu 12 puncte procentuale mai puțin decât la ultimele alegeri.

KPO, surprins de rezultatele obținute

”Rezultatul este mai mult decât surprinzător”, a admis în cele din urmă candidata KPO, Elke Kahr.

”Unii oameni fac promisiuni cu câteva săptămâni înainte de alegeri. Noi am fost în fiecare zi și timp de ani de zile alături de oameni, în special alături de cei mai săraci”, a adăugat Elke Hahr, explicând astfel succesul partidului.

KPO s-a situat mereu bine în orașul Graz

Astfel stând lucrurile, scorul comuniștilor din Graz nu este complet neașteptat. De altfel, KPO a terminat pe locul doi în jumătate din alegerile desfășurate în Graz în acest secol, obținând peste 10% din voturi la fiecare scrutin.

De asemenea, în cele mai recente alegeri, cele din 2017, partidul KPO a obținut 20,3% și 12 mandate în consiliul municipal și în senatul orașului Graz.

KPO, la nivel național, 1 %

Ca și comparație, celelalte două partide de stânga, Verzii și Social-democrații (SPO), au câștigat 11 mandate împreună.

Partidul comunist mai depășise pragul de 20% în anul 2003. Scorul obținut tururilor de scrutin în Graz este totuși impresionant, în contextul în care, la nivel național, KPO rămâne un partid marginal, cu circa 1% din voturi în alegerile federale.

Urmăriți Impact.ro și pe