Cum a fost pedepsit preotul care a cerut să i se sărute mâinile la înmormântare, pe lângă șpaga consistentă

Iancu Andreea 17.08.2020, 14:23
Cum a fost pedepsit preotul care a cerut să i se sărute mâinile la înmormântare, pe lângă șpaga consistentă

Un preot din Cluj a uimit o familie îndurerată după ce a cerut o sumă colosală pentru slujba de înmormântare. Pentru că membrii familiei au refuzat inițial să plătească banii, preotul a fost deranjat de reacția enoriașilor. Astfel, el a cerut să i se sărute mâinile, dar și să i se ceară scuze.

A cerut o șpagă consistentă pentru înmormântare

Preotul a solicitat pentru slujba de înmormântare o sumă uriașă. Familia îndoliată a fost nevoită să plătească 5000 de lei. Cu toate acestea, membrii familiei au avertizat preotul că gestul său este unul ilegal. După cum chiar Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului anunță, comportamentul preotului este „regretabil și smintitor”.

„Având în vedere repetatele hotărâri ale Sfântului Sinod care interzic cu desăvârșire condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovadă nu doar de lipsă de tact, ci și de nerespectarea hotărârilor forurilor bisericești superioare”, arată reprezentanții Arhiepiscopiei Clujului.

Părintele Florin Parasca a fost sancționat pentru gestul său
Părintele Florin Parasca a fost sancționat pentru gestul său (dr.)

Preotul a primit o sancțiune disciplinară

Slujitorul Domnului, Florin Parasca, a fost sancționat de către mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț cu dojană arhierească. De asemenea, acesta a fost obligat să restituie familiei suma de 5000 de lei, taxă de loc de veci.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat luni că reacția conducerii Arhiepiscopiei apare în urma unei înregistrări de la o slujbă de înmormântare.

„Preotul a avut înainte o neînțelegere cu oamenii cărora le-a spus că taxa stabilită de consiliul parohial pentru locul de veci este de 5.000 de lei, iar familia respectivă a considerat că este prea mult. Au plătit-o, relațiile au fost încordate înainte de înmormântare. Preotul i-a pus pe oameni să își ceară scuze public și să-i sărute mâna. Au fost vociferări, discuții”, a explicat Ivanov.

Se pare că preotul a pretins să i se ceară scuze public, dar și să i se sărute mâna. Totuși, famila îndoliată a refuzat acest gest, considerând că preotul Florin Parasca nu are un comportament demn de un om al Bisericii.

”Nu e vorba să dea bani, ci să își plătească locul de veci. Nu să îmi dea banii mie. Dânșii nu au mai plătit contribuția de zece ani. Ascultați-mă că am evidențe și martori. De zece ani de zile nu și-au mai plătit contribuția. Hotărârea Consiliului Parohial este că familia care nu își plătește contribuția în ultimii 3 ani plătește locul de veci. Ce e de neînțeles. Și biserica are cheltuielile ei, și biserica are responsabilitățile ei. Noi nu suntem slugile dumneavoastră, noi suntem slujitorii dumneavoastră. Nu vă mai comportați urât că vă luați plata de la Dumnezeu, nu de la mine”, a spus preotul, citat de Știri de Cluj.

Urmăriți Impact.ro și pe