Cum a beneficiat Toni Iuruc de fonduri importante de pe urma lui Sorin Oprescu. Fiul fostului primar, bun prieten cu soțul Simonei Halep

Ioana Bucur 13.05.2022, 14:39
Cum a beneficiat Toni Iuruc de fonduri importante de pe urma lui Sorin Oprescu. Fiul fostului primar, bun prieten cu soțul Simonei Halep

O afacere de milioane de euro, o dezvăluire ce a cutremurat opinia publică, stârnind revoltă în rândul multor bucureșteni. Cum a reușit soțul Simonei Halep, Toni Iuruc, să beneficieze de fonduri importante de pe urma lui Sorin Oprescu. Ce legătură există între omul de afaceri și fiul fostului primar.

Ce legătură există între Toni Iuruc și Sorin Oprescu

2012, campanie electorală pentru Primăria Municipiului București. În timpul unei conferințe de presă, presat de întrebările jurnaliștilor, Sorin Oprescu, edil la acea vreme, recunoștea că fiul său, Mircea Oprescu, era prieten bun cu cei trei membri ai Asociației Portico: „Da, sunt prietenii fiului meu”, spunea politicianul.

La prima vedere, nimic alarmant, doar că PMB încheiase cu Portico un parteneriat strategic pentru construcția celui mai mare adăpost canin din Europa – „Dogtown” (n.r. – orașul câinilor), ceea ce însemna că fondatorii Portico aveau pe mână milioane de euro pentru gestionarea problemei câinilor vagabonzi din Capitală.

Dezvăluirile au fost făcut de Evenimentul Zilei, care susținea că, de fapt, cei trei fondatori ai Portico reprezentau, în realitate, interesele familiei Oprescu, asociația fiind condusă din umbră de fiul primarului, Mircea Oprescu.

„Fondatorii Asociatiei Portico mascheaza, in realitate, interesele familiei Oprescu, tocmai pentru a evita conflictul de interese evident in care s-ar fi aflat primarul Sorin Oprescu iar asociatia este condusa din umbra de Mircea Oprescu”, scriau, la acea vreme, jurnaliștii EVZ.ro.

Dar cine erau cei din spatele Portico? În afara faptului că era vorba despre trei „iubitori de animale”, după cum i-a descris fostul primar, cei trei sunt și prieteni foarte buni ai fiului acestuia.

Cum a beneficiat Toni Iuruc de fonduri importante de pe urma lui Sorin Oprescu. Fiul fostului primar, bun prieten cu soțul Simonei Halep
Sorin Oprescu

Cine era în spatele Asociației Portico?

Este vorba despre Răzvan Imbri, cel mai bun prieten al lui Mircea Oprescu și un partener de afaceri al acestuia. În 2009, Imbri ar fi preluat firma fiului fostul primar, M.I.T. Production Media SRL.

Al doilea pe listă este Ștefan Alexandru Arsenescu, prieten din copilărie cu Mircea, și un sponsor oficial al campaniei electorale a lui Sorin Oprescu din anul 2008.

Al treilea fondator este un vechi partener de afaceri al lui Arsenescu – Gabriel Apostol Iuruc, cunoscut astăzi ca Toni Iuruc, soțul Simonei Halep. Și despre el au apărut informații că ar fi avut o companie de consultanţă implicată în campania electorală a lui Sorin Oprescu.

În doar doi de la înființare, Asociația Portico primise mai multe proiecte ale Primăriei Capitalei, gestionând sume importante din bani publici.

Coincidență sau nu, fiul primarului împărțea același sediu cu cei care aveau să gestioneze banii pentru sterilizarea, cazarea și îngrijirea câinilor, o „afacere” de peste o sută de milioane de euro în cei cel putin zece ani cât ar fi trebuit să funcționeze Dogtown, mai scria sursa citată.

Un an mai târziu, în 2013, în adăpostul cu o capacitate de 4.000 de locuri, ridicat în satul Uzun, județul Giurgiu, erau doar 400 de câini, doar 40 dintre ei fiind duși de Primăria Municipiului București.

Ultimele știri apărute în presă despre Dogtown sunt din anul 2014, când directorul adăpostului anunța că actorul Steven Segal a adoptat de la distanță doi câini și a donat centrului patru tone de hrană pentru patrupede.

Urmăriți Impact.ro și pe