Cum a apărut Vladimir Putin într-un teritoriu ucrainean ocupat de ruși. „A vorbit și cu muncitorii”

Mihnea Tălău 05.12.2022, 23:12
Cum a apărut Vladimir Putin într-un teritoriu ucrainean ocupat de ruși. „A vorbit și cu muncitorii”

Președintele Vladimir Putin a traversat luni, la volanul unui Mercedes, Podul Crimeii, care leagă sudul Rusiei de peninsula anexată Crimeea, la mai puțin de două luni de când o explozie a distrus unul dintre proiectele de infrastructură emblematice ale șefului de la Kremlin.

Putin la volanul unui Mercedes a traversat Podul Crimeei

Podul rutier și feroviar de 19 km, care a fost inaugurat personal de Putin în 2018, a fost bombardat pe 8 octombrie într-un atac despre care Rusia a spus că a fost comis de Ucraina.

Putin, însoțit de vicepremierul Marat Khusnullin, a fost arătat la televiziunea de stat la volanul unui Mercedes, punând întrebări despre locul în care a avut loc atacul.

„Conducem pe partea dreaptă. Partea stângă a podului, din câte am înțeles, este în stare de funcționare, dar cu toate acestea trebuie să fie finalizată. Încă a suferit puțin, trebuie să îl aducem la o stare ideală”, a spus Putin, în timp ce traversa podul.

De asemenea, Putin s-a plimbat de-a lungul unor părți ale podului, cel mai mare din Europa, pentru a inspecta secțiunile care sunt încă vizibil pârjolite.

Incendiu podul pe care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea

Rusia a anexat Crimeea în 2014

Ucraina nu a revendicat niciodată responsabilitatea pentru bombardarea podului în dimineața zilei de 8 octombrie, la o zi după cea de-a 70-a aniversare a lui Putin. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat că atacul a fost organizat de serviciile secrete militare ucrainene.

Explozia a distrus o secțiune a podului rutier, oprind temporar traficul prin strâmtoarea Kerch. De asemenea, explozia a distrus mai multe cisterne de combustibil dintr-un tren care se îndrepta spre peninsula anexată Crimeea dinspre sudul Rusiei vecine.

Rusia a anexat în 2014 Crimeea, care a fost transferată din Rusia sovietică în Ucraina sovietică în 1954 de către liderul sovietic de atunci Nikita Hrușciov și recunoscută de Rusia în 1994, după prăbușirea URSS.

Ucraina a promis că va returna Crimeea, care se bazează pe pod pentru aprovizionare.

Compania lui Arkady Rotenberg, aliatul lui Putin, a construit vasta structură, care este cel mai lung pod din Europa. Putin a lăudat mult timp proiectul, lăudându-se la un moment dat cu faptul că țarii ruși și liderii sovietici au visat să-l construiască, dar nu l-au construit niciodată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...