Cum a ajuns să trăiască astăzi Ioana Maria Vlas. Mama FNI este grav bolnavă și are o pensie umilă

Andrei Cezar 08.06.2020, 21:21

Ioana Maria Vlas a ajuns la respectabila vârstă de 76 de ani și își trăiește viața departe de tumult orașelor, într-un sat din apropierea Sibiului. Chiar dacă la prima vedere viața ei pare lipsită de griji, totuși mama FNI nu o duce chiar atât de bine. Are o pensie de 2000 de lei, iar o bună parte din bani îi cheltuie pe medicamente.

Cum a ajuns să trăiască Ioana Maria Vlas

La câțiva ani după Revoluție, Sorin Ovidiu Vântu punea bazele unui joc piramidal denumit ”Fondul Național de Investiții”, care promitea românilor câștiguri substanțiale într-un timp extrem de scurt. Câțiva ani mai târziu el vindea participația sa către Ioana Maria Vlas, supranumită mai apoi, ”mama FNI”.

Într-un final, întreaga schemă financiară s-a dovedit a fi o escrocherie de proporții, care păgubise, de-a lungul timpului, peste 300.000 de oameni.

Pe 13 octombrie 2005 Ioana Maria Vlas a fost condamnată la 20 de ani de închisoare în cazul FNI, dar a fost eliberată în aprilie 2008. Pe data de 4 iunie 2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 10 ani de inchisoare in dosarul FNI.

Ea a reușit să fugă din țară cu ajutorul fostului ei colaborator, Sorin Ovidiu Vântu. S-a refugiat în Israel, acolo unde a stat patru ani. Ulterior, mama FNI s-a prezentat singură la Ambasada României la Tel Aviv și s-a predat.

În cei aproape șapte ani petrecuți după gratii, Ioana Maria Vlas și-a scris memoriile, povestind cu lux de amănunte detalii despre afacerile lui Sorin Ovidiu Vântu, dar și despre alte nume grele din politica românească, implicate în schema FNI. După eliberarea sa, femeia de afaceri și-a transcris memoriile și a tipărit două cărți, care vor fi publicate de o nepoată după moartea ei.

Cu o viață atât de zbuciumată, nu e de mirare că Ioana Maria Vlas a dorit să se retragă din viața publică departe de agitație și probleme, într-un sat din apropierea Sibiului.

Cum a ajuns să trăiască astăzi Ioana Maria Vlas. Mama FNI este grav bolnavă și are o pensie umilă
Cum a ajuns să trăiască astăzi Ioana Maria Vlas. Mama FNI este grav bolnavă și are o pensie umilă

Din ce trăiește mama FNI

Evenimentele din viața ei și-au pus adânc amprenta asupra stării de sănătate. Ioana Maria Vlas suferă de diabet și este insulino-dependentă, dar are și alte afecțiuni pentru care este nevoită să ia ”medicamente cu pumnul”, așa cum declară unul dintre vecinii acesteia.

“Udă toată ziua grădina, are grijă de găini. Tot timpul face provizii de iarnă, pune murături, face gem. Înainte mergea zilnic la pește, dar acum nu prea am mai văzut-o pentru că se simte rău, diabetul ăsta îi face viața grea. Ia medicamente cu pumnul și merge regulat la doctor. Am înțeles că are și probleme cu inima, o și dor rău picioarele. Medicul i-a recomandat să mai slăbească, dar spune că nu poate. Mai iese din când în când la magazin și este foarte prietenoasă, vorbește cu toată lumea. Este vizitată doar de niște nepoți, pe altcineva nu am văzut să îi calce pragul”, a mărturisit un vecin al acesteia pentru Impact.ro.

Ioana Maria Vlas este nevoită să se întrețină dintr-un venit de 3.000 de lei, care reprezinta pensia de drept și cea de urmaș.

Urmăriți Impact.ro și pe