SPECIAL

Cum a ajuns Piedone viral pe TikTok. „Ce, mă, ești director? Ia flori și bagă acolo, sapă!”. SPECIAL

Adriana Olaru 16.06.2021, 14:29

„Ce, mă, ești director? Ia flori și bagă acolo, sapă! (…) Unii cu mapa, alții cu sapa? Ce stăteați, mă, așa și vă uitați? Să mai vină oameni la plantat și aici, alooo?”. Sunt vorbele primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, care în ultimele luni a ajuns viral pe rețelele sociale, în special pe TikTok. Edilul obișnuiește să meargă des pe teren, printre oameni, și să verifice modul în care decurg lucrările în parcuri, pe străzi, în jurul școlilor sau magazinelor.

Nu merge oricum, ci cu o echipă care îl filmează în momentul în care îi ceartă pe angajații firmelor care execută lucrări ce nu sunt pe placul lui. De asemenea, în filmulețele postate pe internet sunt surprinse, printre altele, și discuții cu oameni care locuiesc în Sectorul 5 și care îl laudă pe edil sau care îi semnalează anumite probleme. Primarul ia imediat stația și cere, de față cu oamenii care raportează probleme și în timp ce este filmat, ca acestea să fie rezolvate urgent.

Muncă voluntară pentru „indisciplinați”

Supărat că unii coordonatori care merg pe teren doar verifică cum sunt executate anumite lucrări, primarul le spune directorilor, în mai mult filmulețe făcute publice, să treacă și ei la treabă, să planteze flori și să sape. Într-un alt clip ajuns viral pe internet, edilul Sectorului 5 aliniază mai mulți angajați pe care îi ceartă și le ține o lecție despre cum ar trebui să își respecte termenele anunțate inițial pentru finalizarea unor lucrări.

Mâine să-mi spui ceva și să nu se întâmple… nu mai există mâine, mâine pleci tu acasă. Este valabilă pentru toată lumea. În primărie, tată, ori orbim o vorbă cu toții ori n-are rost să ne amestecăm, îi mustră Piedone pe muncitori în timp ce este filmat.

Și când a ajuns la un loc de joacă cu mobilier distrus, Piedone a avut grijă să vadă și internauții cum îi ceartă pe cei care se ocupă de amenajarea acestui spațiu.

Asta este loc de joacă, ție îți place? Uite cum se vede banca aia, păi unde suntem, domnule, aici în Evul Mediu?, spune primarul într-un videoclip publicat pe Facebook.

Specialiștii spun că acest tip de comunicare și promovare a activității sale n-are cum să dea greș

A ales un format de comunicare perfect pentru ceea ce se întâmplă astîzi. Fiecare își trage propriile concluzii care sunt sugestionate, practic. Revenind la profilul persoanei în cauză, este modalitatea de lucru pe care a aplicat-o și înainte în mandatele pe care le-a avut în sensul că era printre oameni. Era recunoscut ca o persoană care se ducea în mijlocul oamenilor cu mașinuțe electrice, discuta cu oamenii, lua pulsul evenimentelor, cel puțin așa era perceput, vorbesc la nivel de percepție. Este o comunicare de apreciat, lăsând la o parte alte aspecte, a explicat, pentru Impact.ro, Victor Nicolaescu, sociolog.

Cea mai mare frică a celor care execută lucrări în Sectorul 5 sau care supraveghează zona este, probabil, să nu li se taie din salariu, cu atât mai mult cu cât Cristian Popescu Piedone îi somează des pe cei care se ocupă cu rezolvarea problemelor din sectorul pe care îl conduce.

Faci muncă voluntară de acum până îmi raportezi că pot să ies în orice cătun din sectorul ăsta să îl văd curat. Poliția Locală, dormiți, mă? Nu vă ajunge că mergeți pe jos, mai spune edilul prin stație.

@cristianpopescupiedone@andrey.1992 antworten #cristianpopescupiedone #piedonerevine #tiktokromania #ajungempeforyou #romaniamagica #romaniafrumoasa #Romania #bucharest♬ Epic – Joystock

Cum funcționează comunicarea pe TikTok

Mai mult, într-una dintre zile primarul a luat doi muncitori de pe teren și i-a dus la biserică, pentru că era o sărbătoare importantă pentru români. Și acest moment a ajuns pe internet.

Haideți, păcătoșilor, la biserică că astăzi este Înălțarea!, spunea Piedone.

@cristianpopescupiedoneCredinţa este un principiu al acţiunii şi al puterii. ??#cristianpopescupiedone #sector5 #bucurești #pentruvoi #Romania #fy #viral #piedonerevine♬ sunet original – Cristian Popescu Piedone

Sociologul Victor Nicolaescu spune că acest tip de comunicare pe TikTok, spre exemplu, este extrem de eficient, iar mesajele sunt transmise cu ușurință spre toate categoriile sociale.

Oamenii au nevoie de control din perspectiva lor și li se pare implicare ce văd acolo. Este accesibil pentru toată lumea, este un instrument de comunicare. Fiecare dintre noi dorește să aibă o recepționare pozitivă pentru ce face și descoperim canale de comunicare destul de puternice. TikTok ajunge foarte rapid să difuzeze, mai ales dacă este sugestiv și cu siguranță este și mână unui profesionist în spate. Este o platformă globală accesată din toate colțurile lumii și, din ce am observat, se merge mai mult pe aspectele pozitive, mai puțin pe cele negative.

Reporterii Impact.ro au încercat să ia un punct de vedere de la primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, însă acesta a transmis prin reprezentanții biroului de presă că momentan nu dorește să facă declarații pe marginea acestui subiect.

Urmăriți Impact.ro și pe