Cum a ajuns Delia să ceară ajutorul Guvernului. Mesajul disperat

Cristian Cojocaru / 23.11.2020, 21:01
Cum a ajuns Delia să ceară ajutorul Guvernului. Mesajul disperat

Actualele măsuri luate de autorități au afectat economia pe toate planurile printre care și industria muzicală. Delia și alți artiști au ajuns să ceară ajutorul Guvernului. Aceștia au lansat un mesaj disperat către politicienii de la guvernare.

Cum a ajuns Delia să ceară ajutorul Guvernului

Artiștii români sunt tot mai afectați de efectele pandemiei.  Lipsa concertelor se simte din ce în ce mai tare la nivelul artiștilor dar și la nivelul companiilor. Sunt companii pentru care veniturile din evenimente reprezintă chiar și 70 – 80% din cifra de afaceri.

Delia dar și alți artiști cunoscuți au ajuns să ceara ajutorul Guvernului printr-o scrisoare adresată politicienilor. Astfel, cerința artiștilor este ca aceștia să fie incluși în schema de ajutor de stat în sprijinul sectorului cultural. Din cauza pandemiei de coronavirus, activitățile din acest sector au fost sistate, afectând grav acest domeniu.

“Domnului prim-ministru Ludovic Orban, domnului ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu, doamnei vicepremier Raluca Turcan, stimată doamnă, stimaţi domni,   Am luat la cunoştinţă că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activităţi au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.    Însă am constatat cu surprindere că artiştii nu sunt incluşi în planul Guvernului. Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri şi evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale şi stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor şi editorilor, artiştii nefiind incluşi în niciuna dintre aceste măsuri.   Considerăm că existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti. Vă rugăm să includeţi în schema de ajutor de stat şi această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural”, se arată în scrisoare, care este semnată de aproximativ 100 de artişti din România printre care și Delia și Tudor Chirilă potrivit adevarul.ro

Artiști cunoscuți au ajuns să ceara ajutorul Guvernului printr-o scrisoare adresată politicienilo
Artiști cunoscuți au ajuns să ceara ajutorul Guvernului printr-o scrisoare adresată politicienilo

O pierdere și mai mare pentru oamenii din spate

Artiștii nu sunt singurii care suferă de mari pierderi financiare din cauza concertelor anulate. Mai loviți ca aceștia sunt oamenii din spate. Aici ne referim la companiile din spatele artiștilor dar și la personalul care organizează evenimentele cum ar fi , instrumentiștii, sunetiștii, tehnicienii, sunetiștii, luminiștii și ceilalți profesioniști. Astfel, la nivel de business s-au implementat decizii rapide care să eficientizeze cât mai bine costurile fixe. Acest lucru presupune a crește veniturile din sectoarele mai puțin afectate de situația actuală.

Veniturile au avut scăderi uriașe pentru companii, astfel că acestea se încadrează la 40% – 50% pierderi. Aceste pierderi sunt puse pe seama anulării concertelor de-a lungul anului, mai concret din martie. Deși pe timpul verii restricțiile au fost mai relaxate și le-a permis artiștilor să mai obțină venituri, acestea nu au fost pe măsura altor ani în care nu mai făceau față concertelor. Acum, speranța artiștilor pare că începe să moară, astfel că până cel devreme în primăvară, aceștia nu prevăd ca situația să se îmbunătățească, pentru că atât concertele organizate de administrațiile locale dar și cele de la petreceri private sunt interzise.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI