Chat-GPT a fost interzis în Italia, căreia alte țări ar putea să-i urmeze exemplul. Autoritatea italiană de reglementare a confidențialității a dat acest ordin, vineri, iar o altă instituție a anunțat că va bloca și va investiga imediat OpenAI, compania americană aflată în spatele popularului instrument de inteligență artificială.
Autoritatea italiană de reglementare a confidenţialităţii a ordonat interzicerea Chat-GPT din cauza unor presupuse încălcări ale regulamentului general referitor la protecţia datelor (GDPR).
Autoritatea italiană de reglementare a confidențialității a spus că OpenAI nu are o bază legală ce să justifice colectarea şi stocarea în masă a datelor cu caracter personal pentru a antrena algoritmii Chat-GPT. În plus, ar prelucra datele în mod incorect.
La rândul ei, Autoritatea naţională de protecţie a datelor a transmis că va bloca şi va investiga imediat OpenAI, compania americană ce a lansat Chat-GPT.
Numărul cererilor de suspendare a noilor versiuni Chat-GPT şi de investigare a companiei OpenAI cu privire la o serie de riscuri pentru confidenţialitate, securitate cibernetică şi dezinformare este în creștere. Elon Musk şi zeci de experţi în inteligenţă artificială au cerut recent o pauză la îmbunătăţirea funcţiilor acestui instrument.
Reprezentantul companiei OpenAI în Spaţiul Economic European are la dispoziție 20 de zile pentru a comunica cum intenționează să aducă Chat-GPT în conformitate cu regulile de confidențialitate ale Uniunii Europene.
Dacă nu va reuși să facă acest lucru, compania OpenAI, ce nu are sediu în Uniunea Europeană, va fi penalizată cu până la 4% din veniturile sale globale.
Instruit pe cantități mari de date online pentru a genera răspunsuri complexe la solicitările utilizatorilor, GPT-4, noua versiune a serviciului de inteligență artificială, are și capacitatea de a lucra cu fotografiile pe care le încarcă utilizatorii. Cu ajutorul lui, un desen poate fi transformat într-un site web funcțional în doar câteva minute.
GPT-4 a promovat recent simularea unui examen de barou, cu un scor ce îl situează în jurul primilor 10% dintre cei care iau testul. Prin comparație, versiunea anterioară, GPT-3.5, a avut un punctaj situat la nivelul ultimilor 10% dintre cei care promovează.
Totuși, reprezentanții companiei OpenAI au transmis că utilizatorii GPT-4 ar trebui să folosească cu „mare atenție” informațiile, mai ales „în contexte cu mize mari”, deoarece acesta poate face „erori simple de raționament” sau poate fi „exagerat de credul în a accepta declarații false evidente de la un utilizator”.