Cum a ajuns Alexandru Arșinel să fie actor. Tatăl său voia să îl facă ciocănar la revizia de vagoane

Ioana Bucur 30.09.2022, 09:45
Cum a ajuns Alexandru Arșinel să fie actor. Tatăl său voia să îl facă ciocănar la revizia de vagoane

De la ciocănar la revizia de vagoane, pe scena teatrului românesc. Alexandru Arșinel a avut o poveste de viață fascinantă. S-a născut în prag de război, și-a trăit primii ani din copilărie în sărăcie, singurele sale „jucării” fiind armamentul lăsat în urma conflictului militar. A știut ce înseamnă foamea, lipsa banilor, dar a visat la mai mult. Artistul a povestit cum a ajuns să fie actor.

Cum a ajuns Alexandru Arșinel să fie actor

Alexandru Arșinel și-a dedicat mai bine de șase decenii din viață scenei teatrului românesc. A scris istorie alături de Stela Popescu, a fost directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București. Dar povestea lui a început în cu totul alte condiții. Actorul s-a născut în pragul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, într-o familie modestă.

Și-a trăit primii ani ai copilăriei cu sunetele bombardamentelor ca fundal al vieții de zi cu zi, a știut ce înseamnă sărăcia, foamea, iar jucăriile sale erau armamentele rămase după conflictul militar. Sunt amintiri pe care nu a vrut să le dea uitării, rememorându-le în paginile volumului autobiografic.

„Armamentul rămas după război reprezenta jucăria noastră. Mergeam pe malul Șomuzului, săpam o groapă, puneam gloanțele înăuntru, dădeam foc și vă imaginați cât de încântați eram de zgomotul care se auzea”, și-a descris Alexandru Arșinel copilăria, în cartea sa.

Nu era singur la părinți, mai avea un frate și o soră. Cu toate că nu aveau posibilități materiale, mama lor mereu găsea o cale de pune mâncare pe masă pentru copii. A învățat de mic că unica șansă de a-și depăși condiția și a-și ajuta familia era munca.

Cum a ajuns Alexandru Arșinel să fie actor. Tatăl său voia să îl facă ciocănar la revizia de vagoane

„Te duc la Revizia de vagoane să te fac ciocănar!”

Tatăl său îl voia angajat la CFR, însă a ratat admiterea la facultate, ceea ce a creat tensiuni uriașe și cuvinte grele între el și părintele său.

„Scoală-te, biserica mă-tii, că te duc la Revizia de vagoane să te fac ciocănar”, și-a amintit Arșinel cuvintele tatălui său.

Mama lui a fost cea care l-a încurajat să își încerce norocul în București, unde a intrat primul la facultatea de teatru. Lipsa banilor a fost acut resimțită de tânărul Arșinel, care și-a petrecut primele luni de studenție locuind într-o cămară de alimente, de doi metri pe un metru și jumătate. S-a mutat apoi cu tatăl unui coleg, bolnav de inimă, pentru a-l îngriji.

Când și-a obținut buletinul de București era deja soț. Arșinel și soția sa au primit o casă ce avea baia și toaleta pe hol, la comun. Acolo i s-a născut și primul copil.

„Țin minte că Marilena, ca să îi facă baie copilului, freca bine cada, apoi turna spirt și îi dădea foc pentru a o dezinfecta. Așa dezastru era acolo”, a mai povestit Alexandru Arșinel în cartea sa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...