Greva profesorilor i-a pus în alertă și pe celebrii părinți, din showbiz, ai căror copii stau acasă sau merg la cursuri, două ore, fără însă a li se preda sau a li acorda note. Iată ce ne-au declarat, exclusiv pentru Impact.ro, solista Raluca Blejușcă, ex-Angels, mamă eroină cu cinci copii, soții Dan și Elena Helciug, Călin Geambașu și Ioana Mardare Călugăreanu, despre demersul cadrelor didactice care luptă pentru majorarea salariilor, dar și despre stadiul învățământului de stat.
Raluca Blejușcă, fosta solistă a trupei Angels, are 5 copii. Patru sunt la școală, iar mezina este la grădiniță. Toți sunt în învățământul de stat, la Tulcea, orașul în care locuiesc. Solista ne-a declarat, pentru Impact.ro.
„Copiii mei stau acasă pentru că e grevă. Sunt în schimb unii profesori sau educatori care nu fac grevă și atunci doi dintre ei mai merg la unele materii sau la grădiniță, cum e cea mică„, ne-a declarat ea, pentru Impact.ro.
Raluca are cinci copii. Emilian e în primul an de școală, Maria e în clasa a treia, Cassian, în clasa a șasea, iar Serafim este în a șaptea. Cea mică, Anastasia, e la grădiniță.
Soții Dan și Elena Helciug au ales ca fiica lor, Ruxi, elevă în clasa a III-a, să stea acasă, în această perioadă agitată.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”Le-a zis învățătoarea să vină ziua, două ore, dar au refuzat toți. Dar, în astea două ore, nu făceau nimic, așa că Ruxi a dormit mai mult dimineață. Greva era necesară, clar! Ar fi trebuit să intre de mult timp, cât muncesc și cât se zbat cu niște copii prost-crescuți, pe bani puțini! Ruxi e în clasa a treia, la Școala gimnazială ”Elena Văcărescu”. Are o învățătoare senzațională, alta nu i s-ar fi potrivit. Îți vine să faci iar clasele 1-4, numai de dragul ei. Este una dintre cele mai tari și sigure școli din București și cadrele didactice sunt foarte apropiate de copii. Sunt fan! Aici a terminat și Luca, fiul nostru, clasele 1-8„, ne-au declarat ei, exclusiv pentru Impact.ro.
Ioana Mardare Călugăreanu, fiica regretatei Anda Călugareanu, a ales însă să-și însoțească azi fiul la școală, pe Luca, aflat în clasa 0 pregătitoare. „Da, noi mergem la școală! A zis învățătoarea să-i aducem, stă cu ei, dar nu le predă!”, ne-a declarat Ioana, pentru Impact.ro.
Și solistul Călin Geambașu, tatăl lui Davin, elev în clasa a Vll-a, la o unitate de învățământ din Corbeanca, și-a exprimat părerea despre greva profesorilor.
„Davin este elev la o școală din Ilfov, Corbeanca, de stat. Numai Premiul I a obținut, ani la rând, iar profesorii au făcut eforturi reale pentru a se adapta noilor condiții cauzate de pandemie. Am și cuvinte apreciative, care să le susțină demersul, dar și un sfat critic constructiv. Nivelul de empatie mă face să le fiu alături în demersul lor ce ține de obținerea unor venituri și condiții sporite de lucru, aspecte pe deplin meritate, ținând cont că fiecare profesor lucrează zilnic cu zeci (poate chiar sute) de elevi, elevi care provin din diferite medii sociale, lucru ce îngreunează menirea lor de dascăli.
Pe de altă parte, momentul ales de profesori ar fi trebuit cântărit mai cu grijă, cu mai multă diplomație, având în vedere faptul că țara trece chiar în această perioadă prin schimbare de Guvern, iar presiuni în plus nu sunt benefice țării, în astfel de momente dominate de tranziții majore. Atât profesorii, cât și noi, părinții, ar trebui să înțelegem că nu putem pregăti copiii pentru viitor cu materia care se preda acum un secol. Da, digitalizarea și unele materii noi au venit în sprijinul sistemului educațional, cu ajutorul direcțiilor și fondurilor europene, direcții ce-și vor simți ecourile favorabile peste câțiva ani, dar mai este nevoie și din partea societății noastre să elimine doza refractară, care încă ne ține pe loc, deși lucrurile sunt într-o continuă dezvoltare”, ne-a declarat Călin Geambașu, exclusiv pentru Impact.ro.
Conducerea țării este pe deplin avizată de faptul că majoritatea profesorilor își completează veniturile cu ajutorul meditațiilor, meditații și activități suplimentare, care se fac cam la orice materii, dar aceste programe extrașcolare sunt făcute tot printr-un efort sporit al acelorași profesori. Posibilitățile tehnice de azi ar trebui folosite tot mai aprofundat de către profesori, să îmbrățișeze și ei deplin evoluția tehnologică, toate centrate către educarea noii generații pentru condițiile și parametrii actuali de integrare socială, facilitând totodată și munca dascălilor”, a adăugat Călin Geambașu.
Cadrele didactice cer mărirea salariilor din învățământ, cu aproximativ 60%. Conform cerințelor, un profesor debutant, cu studii superioare, ar trebui să primească un salariu de 4.000 de lei lunar, cel actual fiind de 2.500 de lei, iar un profesor cu experiență ar trebui să primească un salariu de 7.000 de lei net.
În urmă cu două zile, înainte de începerea grevei profesorilor, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, ne declara, pentru Impact.ro.
„Guvernanții ar trebui să ia la modul cel mai serios cererile noastre. Ca idee, greva ar putea continua destulă vreme, chiar și în condițiile în care greviștii nu vor mai primi drepturile salariale cuvenite în vremuri normale și chiar dacă sindicatul nu le va putea asigura anumite drepturi financiare, după modelul unor mari sindicate din Occident. Dar, chiar și cu amenințarea aceasta, deasupra capului, greva generală va continua cât timp va fi nevoie!”.