Cultivatorii de cartofi, puși la pământ. Sunt afectați grav de închiderea HORECA și de importuri: „Oamenii vor să cumpere ieftin”

Alexandrina Toader 07.04.2021, 19:54

Cultivatorii de cartofi, puși la pământ. Restricțiile impuse în Horeca și importurile masive îi duc la sapă de lemn pe cultivatorii de cartofi din Călărași, județul Dolj. Aceștia au început să scoată recolta din solariile încălzite, dar se plâng că vânzările merg prost față de anii trecuți.

Cultivatorii de cartofi, puși la pământ

Gelu Firan este din localitatea doljeană Călărași, iar în acest an a cultivat cartofi timpurii în solarii încălzite pe o suprafață de peste 5000 de metri pătrați. Știa din anii trecuți că aceștia se videau ca pâinea caldă în luna aprilie, doar că anul acesta socoteală făcută toamna trecută nu se potrivește cu cea de acum. După ce restaurantele s-au închis, ori funcționează cu număr restrâns de consumatori, clienții care îi cumpără cartofii sunt tot mai puțini. Marfa o trimite la comercianții en gross din București, la fel ca și în trecut, doar că în această primăvară cantitățile livrate sunt tot mai mici.

Am scos acum trei zile și acum scoatem în continuare. Ducem marfa la București, dar merge foarte greu. Spun cumpărătorii (n.r. comercianții en gross) că nu se cumpără. Pentru noi este un preț bun de 10-12 lei pe kilogram, dar se vinde foarte greu în comparație cu anii trecuți, când mergeam și terminam de exemplu o tonă în câteva ore, acum am stat două zile cu aceeași cantitate, a spus Gelu Firan.

Și alți producători din Călărași se plâng de lipsa clienților de altă dată. Ei spun că dacă scad prețul, ies în pierdere.

Anul acesta de la prima desfacere pe piață este dezamăgitor. Imaginați-vă că în a doua jumătate a lunii decembrie am cultivat, avem tunuri de căldură cu care am cheltuit o grămadă de bani ca să le menținem la o anumită temperatură și când am aflat mersul pe piață am rămas dezamăgiți. Noi producătorii ajungem greu în supermarketuri, lor le convine să ia mult la preț mic, pe când nouă ne iau marfa și ne-o dau înapoi pe rampă că nu le convine, a spus Florentin Genea, un alt producător de cartofi din Călărași.

Cultivatorii de cartofi, pusi la pamant

Comercianții en gross spun că prețul cerut de producătorii români este mare în comparație cu marfa pe care o pot cumpăra din import.

Noi aducem ce cumpără clienții noștri. Degeaba iau cartofi la 10-12 lei, cu adaosul nostru ajung prea scumpi. Oamenii vor să cumpere ieftin, atunci ne orientăm spre marfă din Egipt. Uneori prețul este la jumătate, la cartofi noi, a spus Mihai Andreica, un comerciant.

Primarul localității spune că singura soluție este ca producătorii să se asocieze ca să poată să livreze marfă în supermarketuri.

Închiderea HORECA a produs mari probleme în ceea ce privește valorificarea produselor de acest tip. Rentabilitatea va fi calculată abia peste două trei săptămâni când cei care cultivă vor trage linie și vor ajunge la concluzia dacă mai pun sau nu la anul (…) Ei ca persoane fizice nu vor reuși niciodată să aibă contracte ferme cu marile magazine. Depozitul, asocierile și cooperativele sunt cele care vor asigura continuitate în aprovizionarea acelor magazine și sigur vor crea încredere prin contracte ferme, a spus Sorin Sanda, primarul localității Călărași.

La 2000 de metri pătrați de solar, doar încălzirea îi costă 15.000 de lei pe lună pe cultivatorii de cartofi timpurii.

Urmăriți Impact.ro și pe