„Cea mai proastă glumă de 1 aprilie”. Ucraina se revoltă după ce Rusia a sfidat-o

Mihnea Tălău, Badea Violeta 01.04.2023, 13:07
„Cea mai proastă glumă de 1 aprilie”. Ucraina se revoltă după ce Rusia a sfidat-o

Ucraina a declarat joi că viitoarea președinție a Rusiei la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din această săptămână este „o glumă proastă”. Rusia va prelua începând de sâmbătă, pe o perioadă de o lună, președinția Consiliul de Securitate al ONU.

Rusia preia, astăzi, președinția Consiliului de Securitate al ONU

UPDATE sâmbătă, 1 aprilie, ora 13:00. Rusia preia președinția Consiliului de Securitate al ONU pentru o lună, așa cum s-a întâmplat  și în februarie 2022, luna în care țara condusă de Vladimir Putin a invadat Ucraina.

La auzul acestei vești, Ucraina a reacționat prin vocea ministrului de externe. Dmytro Kuleba a calificat acest lucru ca fiind „cea mai proastă glumă de 1 aprilie”.

 

– Știre inițială –

„Președinția rusă a Consiliului de Securitate al ONU din 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia și-a uzurpat locul; duce un război colonial; liderul său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpirea de copii.

Lumea nu poate fi un loc sigur cu Rusia la CSONU”, a scris pe Twitter ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba.

Președinția este asigurată prin rotație în fiecare lună între cele 15 state membre.

Rusia va avea o influență redusă asupra deciziilor, dar va fi responsabilă cu stabilirea agendei.

Ucraina a cerut ca Rusia să fie eliminată din Consiliul de Securitate din cauza invaziei sale lansate în februarie anul trecut. Rusia a prezidat ultima dată Consiliul în februarie 2022, când Kremlinul a ordonat trimiterea de trupe în Ucraina.

Consiliul de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU

”Rusia, care comite crime de război și bombardează orașele ucrainene, nu poate prezida Consiliul de Securitate”

La rândul său, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat că Rusia, care comite crime de război și bombardează orașele ucrainene, nu poate prezida Consiliul de Securitate.

În conformitate cu Carta ONU, toți membrii sunt obligați să respecte deciziile Consiliului de Securitate al ONU, a cărui responsabilitate principală este menținerea păcii și securității internaționale.

În decembrie anul trecut, Ministerul ucrainean de Externe a afirmat că statutul de membru al ONU și locul permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate după dizolvarea Uniunii Sovietice rămâne „incert” din „punctul de vedere al dreptului internațional”.

Acesta a afirmat că Rusia nu a îndeplinit criteriile cheie pentru a fi membru al ONU, făcând referire la primul paragraf al articolului 4 din Carta ONU, care spune că „calitatea de membru al ONU este deschisă tuturor națiunilor iubitoare de pace”, făcând aluzie la lansarea de către Moscova a unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...