„Cuibul” Reginei Elisabeta va fi renovat. Clădirea a fost construită de Anghel Saligny în 1909

Ioana Constantin 16.12.2021, 15:03
„Cuibul” Reginei Elisabeta va fi renovat. Clădirea a fost construită de Anghel Saligny în 1909

Pavilionul Regal din Portul Constanța, cunoscut de constănțeni sub denumirea de ”Cuibul Reginei” va intra în renovare. Procesul va începe anul viitor. Anunțul a fost făcut de către conducerea Administrației Portuare, cea care administrează Cuibul, transformat între timp în Muzeul al Portului.

„Cuibul Reginei” are peste 140 de ani și a fost construit de Anghel Saligny

Cladirea-pavilion a fost construită de Anghel Saligny, în 1909, pentru Regina Elisabeta a României, și a reprezentat cadoul inginerilor-constructori ai portului Constanța pentru suverani. Pavilionul Regal sau ”Cuibul Reginei” și-a început existența în urmă cu peste 140 de ani.  Clădirea inițială era foarte modestă, fiind mai degrabă o cabană mica ridicată pe un picior de piatră. Deși familia regală avea un palat regal în Constanța, Regina Elisabeta nu părea să fie atrasă de aceea construcție. Avea însă o înclinație aparte pentru Pavilionul Regal din Port. Cuibul Reginei a fost distrus după primul război mondial. A fost refăcut în 1923 și ani la rând familia regală s-a bucurat de el. „Cuibul liniștit“, așa cum îl numea Regina, era înconjurat din trei părți de apa agitată a mării.

George Varsami – muzeograf Muzeul Portului Constanta – Puțină lume cunoaște acest edificiu. Cei care au lucrat în port îl cunosc și ne vizitează. Regina Maria iubea vântul și stătea ore în șir pe terasele acestui edificiu. Privea vapoarele care intrau în port. Și saluta echipajele. Regina, semăna cu o zeiță din antichitatea greacă și îi plăcea să stea în acel loc în care numai marile păsări marine se încumetau să vină.  Locul nu mai seamănă cu ce era înainte,  marea este departe,  s-a venit cu niște platforme și s-a pierdut din farmecul inițial.

În 1960 comuniștii au vrut să-l demoleze dar a scăpat ca prin minune iar după Revoluție, în 1996 a devenit Muzeul Portului Constanța. Acum oferă tururi ghidate pasionaților de istorie, însă nu se ridică la nivelul unui muzeu în adevăratul sens al cuvântului.

Pavilionul Regal din Portul Constanța
Pavilionul Regal din Portul Constanța

Cristian Cealera, purtător de cuvânt Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța: Trăim într-un secol în care orice instituție muzeală trebuie să se deschidă către publicul larg, să conștientizăm cât de important este patrimoniul cultural. Dar pentru ca ele să fie deschise trebuie să arate și foarte bine. Este nevoie de o renovare a edificiului.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Conducerea administrației portuare este însa de părere că Muzeul, fostul Cuib al reginei, necesita o reabilitare generală și a decis să intre în reparații. Clădirea este cuprinsă în planurile de modernizare a Portului Constanța pentru anul viitor.

Florin Goidea – directorul Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanta – Vom începe în 2022, atunci  vom face renovarea. Întâi vom face o expertiză  din care   să reiasă lucrările care sunt necesare  si valoarea lor.  Estimam ca va dura mult pentru că sunt avize de luat, este monument istoric și probabil va dura ceva timp.

După care în funcție de ce reiese facem proiect și demarăm lucrările. Am constatat că este nevoie  de reabilitare.  Sunt clădiri de patrimoniu și trebuie întreținute având în vedere vechimea lor. În a doua jumătate a anului probabil va începe procesul. În prima jumătate discutăm de expertiză, proiect, costuri.

Cel mai devreme muncitorii și schelele de renovare vor apărea în a doua jumătate a anului viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe