Cui lasă Petre Roman puloverul roşu purtat la Revoluţie. E mare surpriză! Nu rămâne Oanei, fiica sa

Ioana Bucur 15.01.2022, 20:12
Cui lasă Petre Roman puloverul roşu purtat la Revoluţie. E mare surpriză! Nu rămâne Oanei, fiica sa

A fost unul dintre simbolurile luptei pentru libertate din decembrie 1989. Trei decenii mai târziu, soarta acestui obiect, acestei fărâme de istorie, a fost dezvăluită. Petre Roman a spus cui va lăsa puloverul roșu purtat la Revoluție. Decizia fostului premier al României este o lovitură uriașă pentru Oana Roman, care a aflat că această parte a moștenirii n-o să rămână în familia ei.

Ce va face Petre Roman cu puloverul roșu purtat la Revoluție

Petre Roman a scris un capitol important din istoria postdecembristă a țării, devenind primul premier după Revoluția din decembrie 1989. A fost un personaj cheie al acelor vremuri tulburi, iar o imagine cu el rămâne și acum întipărită în memoria românilor.

În mod bizar, vorbim despre un articol vestimentar: celebrul pulover roșu, ales ca semn de revoltă față de sobrietatea impusă de regimul comunist. Este o bucată de istorie, un obiect ce și-ar regăsi oricând locul într-un muzeu sau o expoziție dedicată începutului democrației în România.

Fostul premier a dezvăluit, în exclusivitate pentru redacția Impact.ro, cui a decis să lase moștenire puloverul roșu purtat la Revoluție. Vestea ar putea fi văzută ca o lovitură pentru fiica sa, Oana Roman, care a vorbit de multe ori despre amintirile terifiante pe care le are din acele zile.

„Pentru Petrișor, cum îl alint pe fiul meu, voi avea mereu un cadou special. Spre exemplu, lui îi voi lăsa puloverul roșu pe care l-am purtat în zilele lui decembrie 1989 și care a făcut istorie, în felul său. Desigur, mai sunt și alte lucruri, dar nu discutăm acum despre ele.

Însă, uneori îmi alint fiul, chiar și acum, când a crescut, așa cum mă alinta tata. Îmi spunea, cu vocea lui aparte, Petrișor-Trișor, un joc de cuvinte și un alint care-mi lipsesc mult astăzi! Iar eu încerc să duc mai departe alintul, de data asta la adresa fiului meu”, ne-a spus Petre Roman.

Cui lasă Petre Roman puloverul roşu purtat la Revoluţie. E lovitură mare pentru Oana Roman
Petre Roman si Oana Roman

Oana Roman, despre Revoluția din 1989: „A urmat apoi măcelul!”

Oana Roman avea doar 13 ani când viața ei și a tuturor românilor s-a schimbat complet. Nici astăzi nu a uitat multe dintre clipele zilelor prin care ea și familia ei au trecut la finele lui 1989.

„Pe 21 decembrie, îmi amintesc bine cum s-a întors tata de la facultate, fiind profesor la Politehnică. Și a mers mai apoi în Piața Universității, acolo unde se strânseseră o mână de oameni care continuau să protesteze împotriva regimului de atunci. Îmi amintesc tensiunea din casă.

Era o atmosferă foarte apăsătoare. Și tristă! Tata a revenit acasă după miezul nopții. Era ud fleașcă și nu înțelegeam ce om normal la cap vine acasă ud într-o noapte de iarnă. Ba, încă din cap și până în picioare! Ai mei nu știau că nu dorm, așa că am tras cu urechea la discuția părinților mei.

Îmi amintesc bine vorbele tatei, spuse apăsat mamei: „Nu mai e glumă! Au tras în noi!”. Și nu-l voi uita niciodată pe tata, total transfigurat, pe de o parte de adrenalina care-i dăduse probabil curajul să facă ce făcuse, iar pe de alta, de frica și de groaza de a fi văzut, poate chiar de a fi simțit moartea atât de aproape de tine. Numai el și încă câțiva mai știu și astăzi cum s-au petrecut acolo acele grozăvii”, descrie Oana Roman situația de atunci pentru impact.ro. Citește mai multe destăinuiri făcute de Oana Roman despre Revoluția din 1989.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...