Cu ce se unge oala în care fierb sarmalele. Trebuie să o faci neapărat, e trucul perfect

Ana Anitoiu 25.12.2021, 08:55
Cu ce se unge oala în care fierb sarmalele. Trebuie să o faci neapărat, e trucul perfect

Pentru cel mai delicios rezultat, trebuie să știi cu ce se unge oala în care fierb sarmalele. Trucul este perfect și face ca aceste bucate tradiționale pe care cei mai mulți români le preferă de sărbători să se topească în gură. Este nevoie de un singur ingredient în plus la rețeta favorită și folosirea lui va face diferența.

Cu ce se unge oala în care fierb sarmalele

Multe persoane pregătesc sarmale suficiente pentru toată perioada sărbătorilor de iarnă, dar le fierb treptat, în funcție de nevoie. Astfel, dacă deja ai fiert sarmalele, încearcă să aplici un truc data viitoare, eventual de Revelion.

Trucul a fost dat de scriitorul și jurnalistul Radu Anton Roman, în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. În această lucrare, el a recomandat ca sarmalele să fie servite alături de un vin roșu. Printre exemplele pe care le-a dat se numără: Fetească Neagră de la Urlaţi , cu gust de mure; de la Valea Călugarească, cu gust de prune uscate ; de la Bujoru ori de la Topoloveni; Băbeasca Neagră de Nicoreşti sau Buzău, Cabernet Sauvignon de Sâmbureşti, de Drăgăşani, de Ceptura şi Tohani.

Potrivit lui Radu Anton Roman, pentru ca sarmalele să se topească în gură este nevoie de un singur ingredient suplimentar, cu care trebuie să ungi oala înainte de a le fierbe. Mai exact, cu untură. Autorul a specificat că recipientul pentru această misiune trebuie să fie o oală de lut gros.

Cu ce se unge oala in care fierb sarmalele
Sarmale

Cum se fac cele mai delicioase sarmale. Alt truc mai puțin cunoscut, înainte de fierbere

În cazul în care nu ai pus la congelator sarmalele pentru Revelion și urmează să le faci de la zero, poți încerca rețeta recomandată de Radu Anton Roman, care a mai sugerat un truc mai puțin cunoscut înainte de fierberea acestor bucate tradiționale.

Ingrediente

  • foi de la două verze murate
  • 1 kg carne de porc tocată
  • 3 morcovi
  • 2-3 linguri de pastă roşii
  • un ardei iute
  • o ceaşcă de orez
  • un pahar de vin
  • două cepe
  • trei legături de verdeaţă
  • 2-3 linguri de pastă ardei gras
  • două ceşti de vin alb
  • un pahar de bulion de roşii
  • pastă de roşii şi de ardei
  • trei roşii din bulion
  • cimbru
  • mărar
  • foi de dafin
  • boia
  • piper
  • sare
  • untură pentru uns vasul de lut

Mod de pregătire

Pentru pregătirea umpluturii pentru sarmale, trebuie să speli bine orezul, să toci ceapa, verdeața și ardeiul iute și să razi morcovii. Apoi amesteci bine toate ingredientele de mai sus, în afară de foile de varză și untura. Ulterior, formezi sarmalele astfel încât să nu se desfacă la fiert, dar nu foarte strâns, pentru că se va umfla orezul.

După aceea, trebuie să ungi cu untură o oală de lut și să acoperi fundul acesteia cu foi de varză, dar și cu un strat de varză tocată – trucul autorului. Urmează să așezi primul strat de sarmale, apoi unul de varză cu pastă de roșii, de ardei, apoi din nou sarmale și tot așa, până când se umple oala. Cel din urmă strat trebuie să fie de varză cu foi de dafin, legături  de cimbru şi mărar, piper, sare, boia după gust şi felii de roşii din bulion.

Se amestecă bulionul cu vinul, se încălzesc un pic și se toarnă peste sarmale. Se acoperă și se pun la foc mic, pentru cel puțin cinci ore, până când zeama scade până la o jumătate sau două treimi. Se servesc cu smântână, ardei iute, mămăligă caldă şi vin foarte bun. Vezi și reţeta lui Chef Sorin Bontea de sarmale!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...