Cu ce se ocupă, de fapt, românii în Marea Britanie. Clasamentul care demontează miturile despre conaționalii noștri

Ioana Bucur, Ioana Nechifor 27.04.2021, 09:12
Cu ce se ocupă, de fapt, românii în Marea Britanie. Clasamentul care demontează miturile despre conaționalii noștri

„Hoți” sau „cerșetori” sunt printre cele mai frecvente etichete pe care străinii se grăbesc să ni le pună. Însă adevărul este cu totul altul, așa cum demonstrează un clasament recent făcut de europeni. Cu ce se ocupă, de fapt, românii în Marea Britanie. Miturile despre conaționalii noștri, demontate.

Cu ce se ocupă, de fapt, românii în Marea Britanie

De când ni s-a permis să călătorim liber în Europa, tot mai mulți români au plecat în străinătate, în căutarea unei vieți mai bune. Ca să își îndeplinească scopul, mulți au apelat la metode necinstite pentru a face rost de bani. În scurt timp, țări europene dezvoltate, precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie, au început să își creioneze o imagine a „românului tipic”: sărac, hoț, cerșetor. Etichete greu de îndepărtat, însă care nu reflectă realitate, iar asta o spune chiar o analiză făcută recent de englezi.

Cu ce se ocupă, de fapt, românii în Marea Britanie? Sunt antreprenori. Potrivit studiului, conaționalii noștri sunt pe locul al doilea în clasamentul numărului de companii cu fondatori străini din țările Uniunii Europene, fiind depășiți doar de irlandezi. Cei mai mulți activează în industria construcțiilor și industria transporturilor. În 2020, an marcat de pandemia de Covid-19, numărul firmelor deschise de români în Marea Britanie a crescut cu peste 20.000, incluzându-i pe cei cu PFA. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că, în ciuda Brexit-ului, procedurile de înregistrare a unei firme nu s-au schimbat semnificativ, iar, spre deosebire de România, toți pașii ce trebuie urmați se pot rezolva online, în doar câteva minute. În plus, statul britanic a oferit și beneficii financiare pe timp de pandemie.

„Singura cerinţă este pentru un director să aibă peste 16 ani şi să nu fi fost exclus din registrul directorilor. Bineînţeles, să ai un nume, să îl înregistrezi, un memorandum, în care să explici despre ce e vorba în firma ta. Să cunoşti tu partea financiară, cu declaraţiile către tax office, sau să ai un contabil care te poate ajuta, te poate ghida. Este destul de relaxat aici să înfiinţezi o firmă, nici nu trebuie să mergi fizic nicăieri, totul se face online”, a explicat Diana Stroia, consulul onorific al României în Țara Galiilor, potrivit Știrile PRO TV.

Marea Britanie s-ar putea destrama
Românii, pe locul al doilea în clasamentul făcut de englezi

Afacere deschisă în plină pandemie

Un exemplu de succes în Marea Britanie, chiar în timp de pandemie, sunt Alex Șora și Alin Iagăr. Chiar în martie 2020, cei doi și-au deschis o imprimerie în Țara Galilor. Locuiau deja de ceva vreme acolo și, în plus, aveau și experiență în domeniu. Românii nu s-au speriat nici de Brexit, nici de pandemie.

„Este mult mai bine aici decât în România. Am primit câte 10.000 de lire pentru fiecare lockdown, de la Guvern. Au mai fost nişte fonduri de startup pentru companii. Când am deschis compania, iar am primit vreo 4.000 de lire. Ajutorul este enorm. După ce am aplicat, la câteva zile am avut banii în cont pentru chirie, pentru un an de zile. Mi se pare o diferenţă foarte mare. De la birocraţie, de la tot, de la hârtiuţe. Aici rezolvi totul printr-un mail”, au povestit cei doi, pentru sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...