Cu ce se curăţă hota de grăsime. Trucuri care te ajută să o faci ca nouă

Emanuela Pană 13.05.2022, 19:30
Cu ce se curăţă hota de grăsime. Trucuri care te ajută să o faci ca nouă

Cu ce se curăţă hota de grăsime este una dintre marile dileme cu care se confruntă majoritatea femeilor. Gospodinele care petrec mult timp în bucătărie au ca principal aliat hota. Acest element cu dublu rol – elimină mirosurile neplăcute din bucătărie și împiedică formarea aburilor – de aceea trebuie păstrat curat în permanență. În caz contrar, casa va începe să miroasă a mâncare, pereții din bucătărie vor deveni ușor afumați, iar tu vei simți că te sufoci din cauza aburilor când vei petrece mai mult timp gătind.

Cu ce se curăță hota de grăsime. Cele mai tari trucuri pentru gospodine

Hota este un element vital într-o bucătărie, fiind mai mult decât utilă, iar adevăratele gospodine știu asta deja. Cu ajutorul ei, mirosurile neplăcute și aburii dispar, iar riscul ca nivelul de umiditate din bucătărie să crească este eliminat.

Însă, pentru a funcționa corect, hota trebuie păstrată curată în permanență. Dacă nu va fi întreținută corespunzător, aceasta nu va mai filtra cum trebuie mirosurile și aburii care se degajă în bucătărie atunci când gătești. Așadar, poate te întrebi: cu ce se curăţă hota de grăsime?

Specialiștii recomandă curățarea hotei măcar de două ori pe lună (trebuie să ții cont însă și de frecvența sesiunilor de gătit), iar pentru că produsele din comerț destinate acestui tip de activitate pot fi destul de costisitoare, îți propunem în cele ce urmează câteva soluții naturale, pe care le poți face acasă, cu bani puțini, dar cu numeroase beneficii pentru tine și locuința ta.

Care sunt componente unei hote si cum le cureti
Care sunt componente unei hote si cum le cureti

Dacă ar fi să ignorăm pentru câteva secunde noțiunile de igienă și aspect, este important de știut că menținerea curată a hotei este obligatorie și pentru siguranță. Riscul de incendiu crește considerabil atunci când filtrele metalice acumulează o cantitate excesivă de grăsimi. În plus, curățând-o corect îi prelungești durata de viață.

Care sunt componentele unei hote

Curățarea hotei trebuie realizată în funcție de componentele din care este compusă aceasta, iar acest lucru se realizează diferit. Iată din ce este compusă hota:

  • Carcasă;
  • Filtre;
  • Alte accesorii (ventilator, becuri, geam de sticlă).

Înainte de a te apuca de treabă, deconectează hota de la rețeaua electrică și, dacă nu te-ai obișnuit deja, ia manualul de instrucțiuni lângă tine – te va ajuta la dezasamblare.

Cu ce se curăță hota de grăsime ca să nu se strice 

Cea mai accesibilă componentă a hotei este, în mod evident, exteriorul acesteia, fapt pentru care poate fi curățat săptămânal. Curățarea părții de exterior nu durează mult, iar rezultatul va oferi bucătăriei un aspect îngrijit. Nu ai nevoie decât de-o lavetă și o soluție simplă, pe care te vom învăța cum s-o prepari.

Cum indepartezi urmele de grasime de pe hota de bucatarie
Cum indepartezi urmele de grasime de pe hota de bucatarie

Atenție! Nu folosi bureți abrazivi în curățarea carcasei, căci s-ar putea să o zgârii și sigur nu-ți dorești asta. După ce ai curățat-o ca la carte, șeterge hota cu ajutorul unor prosoape de bucătărie de unică folosință. Așa vei evita ca după evaporarea apei să apară pete.

Cea mai important component a hotei este filtrul, care trebuie scos cu grijă de la locul său. De asemenea, trebuie să ai în vedere că nu toate filtrele se pot spăla. Cele din carton sau materiale textile, de pildă, trebuie înlocuite periodic.

Cele mai populare, grație avantajelor multiple pe care le prezintă, sunt filtrele din aluminiu – se curăță rapid și sunt durabile. Iată cum le menții corespunzător:

  • Detașează filtrele de la hotă;
  • Pune-le la înmuiat într-un recipient cu apă fierbinte preț de circa 10 minute. Grăsimea se elimină doar la temperaturi înalte. Prin urmare, dacă consideri că apa de la robinet nu este suficient de caldă, atunci ar fi bine să o încălzești la aragaz sau plită. Mai apoi, adaugă o cantitate semnificativă de detergent degresant și două linguri de bicarbonat de sodiu.
  • Freacă filtrele cu ajutorul unei perii sau al unui burete abraziv.

Ventilatorul hotei, o altă componentă importantă, poate fi curățat atât manual, cât și la mașina de spălat. În ceea ce privește becurile, acestea trebuie șterse ușor folosind o lavetă umedă, iar cele care nu mai sunt funcționale trebuie înlocuite cu altele noi.

Pentru a scăpa de sursplusul de grăsime acumulat în timp, geamul de sticlă va fi curățat și el cu o lavetă moale. La final, se lasă toate componentele la uscat, ștergându-se excesul de apă cu o lavetă uscată sau un șervețel. Se asamblează la loc hota, care va arăta acum ca nouă.

Trucuri de curățare a hotei cu ingrediente din bucătărie 

După cum aminteam și mai sus, produsele din comerț pentru curățarea hotei pot fi destul de scumpe, unde mai pui că sunt chimice și nocive în contact direct cu pielea mâinii. Așdar, dacă vrei să faci mentenanța ușor, rapid și fără prea mulți bani, iată câteva soluții.

Trucuri de curatenie pe care trebuie sa le stie fiecare gospodina
Trucuri de curatenie pe care trebuie sa le stie fiecare gospodina

Pentru carcasa hotei:

  • Un amestec simplu de apă caldă și detergent de vase;
  • Spirt, alcool sau soluție pentru geamuri.

Pentru filtrele din aluminiu ale hotei:

  • O soluție din apă caldă și amoniac, în care se vor pune la înmuiat filtrele;
  • O soluție din apă caldă și bicarbonat de sodiu, în care se lasă filtrele la clocotit timp de 15 minute;
  • O soluție din apă fiartă, două pliculețe de praf de copt și două linguri de bicarbonat de sodiu, în care se pun filtrele, de pe care se curăță ulterior grăsimea cu o periuță.

O altă soluție pe care o poți folosi atât pentru curățarea hotei, cât și pentru restul electrocasnicelor din casă poate fi preparată din:

  • 100 de grame de bicarbonat de sodiu;
  • 100 de mililitri de zeamă de lămâie;
  • 100 de mililitri de oțet;
  • 2 litri de apă.

Mod de preparare:

Se adaugă toate ingredientele într-un recipient și se amestecă bine. După câteva secunde vei observa o reacție chimică care se produce din cauza bicarbonatului și a oțetului. Ulterior, toarnă lichidul într-un recipient cu pulverizator și folosește-l cu încredere.

Aplică soluția pe suprafața pe care dorești să o cureți și las-o să acționeze timp de 10-15 minute, după care freacă ușor cu un burete. Șterge murdăria cu ajutorul unei lavete.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...