Cu cât vrea PSD să mărească pensiile. Ministru: salariul minim ar urma să ajungă la 3.000 de lei

Ioana Bucur 31.08.2022, 14:37
Cu cât vrea PSD să mărească pensiile. Ministru: salariul minim ar urma să ajungă la 3.000 de lei

A fost anunțat un nou pachet de măsuri sociale pentru români. În timp ce la Palatul Victoria se ținea ședința de Guvern, într-o conferință de presă organizată la Neptun, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, miercuri, că salariul minim ar urma să ajungă la 3.000 de lei. PSD vrea mărească și pensiile.

Salariul minim ar putea să ajungă la 3.000 de lei

Ministrul Muncii a anunțat miercuri un nou pachet de măsuri sociale pentru români. În timpul unei conferințe de presă de la Neptun, Marius Budăi a declarat că PSD urmează să propună în coaliția de guvernare creșterea salariului minim, acesta ajungând la 3.000 de lei.

„Vom propune în coaliția politică majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea acelui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei. Valoarea va fi obligatorie. Aceasta înseamnă că 2800 de lei vor fi taxați, deci efortul suplimentar este pentru acei 250 de lei iar 200 de lei rămân în continuare netaxați.

Ne dorim ca în România să încercăm pe cât posibil să nu mai existe sărăcie în muncă. Dacă tot vorbim de muncă, doar într-o lună de zile, contractele care au fost transformate din part-time în normă întreagă sunt în număr de 100.000”, a anunțat ministrul Muncii.

Cu cât vrea PSD să mărească pensiile. Ministru: salariul minim ar urma să ajungă la 3.000 de lei
Marius Budai. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

PSD vrea să mărească pensiile

A două măsură anunțată de Budăi îi vizează pe vârstnici. PSD vrea să mărească pensia minimă, de la 1.000 de lei cât este astăzi, până la 1.100 de lei. În plus, social-democrații își doresc și creșterea punctului de pensie de la 1.586 de lei la 1.745 de lei.

Ministrul Muncii a precizat că impactul bugetar al acestei majorări a pensiilor ar fi de 11 miliarde de lei.

„Un alt proiect important care este și în PNRR este finalizarea discuțiilor pe legea dialogului social, astfel încât acum în prima săptămână din septembrie voi solicita domnului premier convocarea Consiliului Național Tripartit, astfel încât discuțiile din Consiliu să se axeze în principal pe aceste două priorități. Cea prezentată anterior pe majorarea salariului minim, ne dorim să avem o discuție transparentă și onestă cu partenerii sociali și să închidem și legea dialogului social”, a mai spus Budăi.

Cu doar o zi înainte de prezentarea măsurilor pe care le va propune PSD, premierul Nicolae Ciucă a lăsat să se înțeleagă că orice posibilă majorare a pensiilor și salariilor depinde de colectările la bugetul de stat.

„Vă rog să aveți încredere că atât PNL, cât și PSD sau UDMR am avut în dezbatere măsurile prin care să protejăm populația și economia. Ca să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a majora atât pensiile cât și salariile”, a spus prim-ministrul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...