Cu cât vor scădea facturile românilor la gaze şi la curent de la 1 februarie. Anunţul făcut de ministrul Energiei

Stan Filon 25.01.2022, 20:14
Cu cât vor scădea facturile românilor la gaze şi la curent de la 1 februarie. Anunţul făcut de ministrul Energiei

Autoritățile din România vin cu vești bune pentru români, după ce au calculat exact cu cât vor scădea facturile la gaze şi la curentul electric, începând cu data de 1 februarie. Cert este faptul că niciun consumator casnic nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kilowatt oră – energie electrică și 0,31 bani pentru kwh la gaze naturale, indiferent de consumul lunar pe care aceștia îl vor avea.

Iată cu cât vor scădea facturile românilor, de la data de 1 februarie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kilowați-oră- energia electrică, sau 300 metri cubi cu gaze naturale, se va plăti 0,68 de bani pentru kw oră la energie electrică și circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

Sunt vești bune și pentru firme, care vor primi o gură de oxigen prin micșorarea facturilor la utilități. Așadar, consumatorii non casnici, IMM-uri și industria alimentară, tarifele vor fi plafonate la un leu pe kilowatt-oră, TVA inclus, pentru energie electrică, și 0,37 bani kilowatt-oră la gaze naturale. Cei care nu vor respecta aceste plafonări, vor plăti amenzi destul de mari.

Autoritatile au spus cu cat vor scadea facturile romanilor la gaze si la curent de la 1 februarie
Autoritatile au spus cu cat vor scadea facturile romanilor la gaze si la curent de la 1 februarie

„Amenzi de până la 200.000 de lei”

„Am dat posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să facă verificările şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 de lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi, practic pentru neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege”, a spus ministrul Energiei. Noile plafoane vor fi aplicate de la 1 februarie până la 31 martie.

Și premierul Nicolae Ciucă a anunțat noile măsuri. Acesta a susținut o conferință de presă chiar înainte ca proiectul de lege să fie aprobat. Premierul a spus că astfel populația va trece mai ușor peste criza post-covid.

„Aprobăm în ședința de guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și la desfășurarea activității economice în condiții de competitivitate. Astfel, pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale. (n.red. indiferent de consum). Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.

Românii, ajutați să treacă mai ușor peste criza post-covid

Am decis ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite, având nevoie acum mai mult decât oricând de susținere pentru redresarea post-pandemie. Pentru consumatori non-casnici și industria alimentară vom plafona prețurile la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat”, anunța premierul Nicolae Ciucă.

De altfel, toți românii care au primit facturi foarte mari, trebuie să se adreseze furnizorului de electricitate sau de gaze naturale, pentru recalculare. Acesta trebuie să ia în calcul noile plafoane și să emită o nouă factură în termen de 15 zile.

Urmăriți Impact.ro și pe