Cu cât vor fi reduse facturile la energie şi gaz. Atât va compensa statul

Nicu Stan 15.09.2021, 20:15
Cu cât vor fi reduse facturile la energie şi gaz. Atât va compensa statul

Facturile de energie electrică și gaze naturale vor fi compensate, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Proiectul de ordonanță prevede facturi mai mici la electricitate pentru aproximativ 13 milioane de români din 5,7 milioane de gospodării, care consumă lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh. De asemenea, factura de gaze va scădea cu 25% pentru două treimi din gospodăriile din România.

Virgil Popescu, ministrul Energiei anunță de ce ajutoare vor beneficia românii la factura de gaze și de lumină

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat cât va fi ajutorul financiar acordat de către stat românilor cu venituri mici la facura de electricitate, precum și la cea de gaz.

Astfel, proiectul de ordonanță prevede facturi mai mici la curent pentru circa 13 milioane de români din 5,7 milioane de locuințe, care consumă lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh. În plus, factura de gaze va scădea cu 25% pentru două treimi din gospodăriile din țara noastră.

Cu cat ajuta statul la plata facturilor de gaz si electricitate
Cu cat ajuta statul la plata facturilor de gaz si electricitate

Proiectul de ordonanță pentru compensarea facturilor, prezentat în Guvern

”Am prezentat astăzi în Guvern în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru compensarea facturilor românilor la electricitate şi gaze”, a anunțat Virgil Popescu.

De asemenea, în ceea ce privește energia electrică, ministrul Energiei a explicat că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh.

Câți români vor beneficia de ajutor la energie electrică

”Această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români”, a precizat Virgil Popescu.

De asemenesa, ministrul Energiei a precizat că și cei care au un furnizor de electricitate care oferă cel mai mic preț de pe piață vor beneficia de reducerea de 18 bani pe kWh și că de această măsura se vor bucura atât consumatorii din piața reglementată, precum și cei din piața concurențială.

Facturile de gaze, reduse cu 15%

În plus, facturile de gaze naturale vor fi reduse cu 25%, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei. Astfel, 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane, vor beneficia de această măsură, a adăugat Virgi Popescu, adăugând că este vorba despre acei români care au un consum anual între 100 și 1.200 de metri cubi pe an.

”Ce trebuie să înțeleagă românii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie să facă absolut nimic. Va apărea în funcție de consumul pe care îl au”, a spus Virgil Popescu.

Consum mediu, sinonim cu venit minim

Acesta a mai spus că nu se va mai ține cont de veniturile oamenilor, întrucât se presupune că cei care au un consum mediu au și un venit mediu.