Cu cât s-au scumpit materialele de construcții în 2022. Unele costă cu 100% mai mult

Mihnea Tălău 03.06.2022, 10:48
Cu cât s-au scumpit materialele de construcții în 2022. Unele costă cu 100% mai mult

În decursul unui singur an, preţul la principalele materiale de construcții a crescut cu un procent cuprins între 15% şi peste 100%. În aceste condiții va fi din ce în ce mai greu pentru un român să își achiziționeze o locuință. Pentru mulți dintre salariați, fără a mai vorbi despre pensionari, banii abia ajung pentru plata facturilor, impozitelor și ceva de mâncare.

Prețul materialelor de construcții au explodat

Spre exemplu cele mai mari scumpiri se înregistrează din martie 2021 până în martie 2022 la la panourile sandwich – plus 121%, la ţeava rectangulară – plus 118% și la plăcile OSB – plus 103%.

Totodată, o cărămidă a ajuns să coste peste 10 lei, faţă de 7,4 lei cu un an în urmă, un metru pătrat de pavaj costă 67,1 lei, de la 41,3 lei în primăvara lui 2021, iar un kilogram de fier-beton este acum 6,95 lei, cu 88% mai scump faţă de martie 2021, potrivit datelor de la Vindem-ieftin.ro.

Nu în ultimul rând, explozia prețului la carburant își pune și aici amprenta. Astfel, trans­por­tul ajunge să însemne 10% din preţul materialelor de construcţii, iar bitumul, esenţial pentru infra­structură, a ajuns la o scumpire de 50% faţă de media anului trecut.

Materiale de constructii

Specialiștii spun că situația este una disperată

Scumpirile s-au manifestat încă din 2020, odată cu pandemia, când companiile din domeniul materiilor prime şi-au limitat producţia şi stocurile. La scurt timp, a crescut cererea pentru mobilier, materiale de construcţii şi renovare pentru interior şi exterior, pentru că oamenii au petrecut tot mai mult timp acasă, în contextul restricţiilor.

Așa au început majorările de preţuri la materialele de construcţii, care au ajuns, în medie, la 30% în toamna lui 2020. La începutul lui 2021, am avut creşteri de 20%, iar maximul a fost de 65%, pentru materiile prime secundare

Patronatele din construcții subliniază că nu mai producem nimic, nu producem oţel, iar petrochimia României este inexistentă. Practic, nu există industrie producătoare de materii prime pentru construcţii. De aceea ne putem așteptăm la noi și noi scumpiri în acest sector.

Specialiștii din domeniu spun că o primă măsură ar fi blocarea exporturilor de materiale de construcţii din România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...