Croația are cale liberă pentru a intra în Spaţiul Schengen. Ce se întâmplă cu România

Cătălina Burghelea 10.12.2021, 10:19
Croația are cale liberă pentru a intra în Spaţiul Schengen. Ce se întâmplă cu România

Victorie uriașă pentru Croația! După un șir lung de refuzuri, țara a primit acordul de la Uniunea Europeană să adere la Spațiul Schengen. Guvernele UE au convenit, joi, 9 decembrie, ca statul croat să se alăture zonei de călătorie Schengen fără pașapoarte, după ce Zagrebul a convins Bruxelles-ul că poate gestiona eficient frontierele externe ale blocului comunitar.

Croația a primit undă verde să intre în Zona Schengen

Croația se poate alătura Spațiului Schengen, au anunțat guvernele Uniunii Europene. Decizia a fost luată după ce capitala țării, Zagreb, a promis Bruxelles-ului că poate gestiona eficient graniţele externe ale blocului comunitar, chiar dacă intrarea în Spaţiul Schengen a Croaţiei a fost un subiect sensibil din cauza migraţiei.

„Croația este pregătită”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

Anunțul victorios a fost făcut după ce miniștrii de interne ai blocului comunitar european au convenit asupra unui acord în acest sens. Comisia recomandase încă din 2019 includerea Croaţiei în spațiul Schengen.

Promisiunile făcute în fața UE

Membră a UE din 2013, Croația aspiră și la zona euro, însă a recunoscut, în octombrie, că ofiţerii săi de poliţie au participat la o respingere violentă a migranţilor la graniţa cu Bosnia, refuzându-le dreptul de a solicita azil în Uniunea Europeană. Unele grupuri neguvernamentale critică Zagrebul, spunând că a făcut eforturi exagerate pentru a le demonstra celor de la Bruxelles că poate opri migranţii fără acte care trec în bloc, pentru a adera la Spațiul Schengen.

Deocamdată, nu se știe data la care țara cu patru milioane de locuitori va adera la zona Schengen, însă vestea a bucurat pe toată lumea. Avizul pozitiv este văzut drept una dintre cele mai mari realizări ale UE, un semnal al unei Europe din ce în ce mai integrate și mai unite.

Cu toate că circulația nestingherită a permis cetățenilor să trăiască și să muncească peste granițele Uniunii Europene, pandemia de coronavirus a avut un impact major asupra libertății acestor deplasări.

Cum rămâne cu România

Spațiul Schengen numără 26 de membri, inclusiv Elveția și Norvegia, țări din afara blocului comunitar. În afară de Croaţia, celelalte state membre UE care nu fac parte din zona Schengen sunt Bulgaria, România, Cipru şi Irlanda. Astfel, țara noastră se numără printre ultimele state UE rămase pe lista de aşteptare.

Zona Schengen ar trebui finalizată, permițând Bulgariei, Croației și României să-și ocupe locul în spațiul fără frontiere, a declarat comisarul Uniunii Europene pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

„Trebuie să pregătim Schengen pentru viitor, astfel încât copiii noștri să poată lucra, studia și călători în toată Europa, oricând și oriunde doresc.”, a precizat oficialul în vară.

Controalele la frontieră nu împiedică răspândirea virusului

Comentariile lui Johansson au venit în timpul unei dezbateri asupra raportului anual privind Schengen, întocmit de europarlamentarul sloven Tanja Fajon (S&D). Comisarul a subliniat că Spațiul Schengen ar trebui restabiliă prin eliminarea controalelor interne la frontieră impuse pentru a opri răspândirea în continuare a pandemiei de coronavirus.

„Virusul este un pericol real, dar controalele interne la frontieră nu s-au oprit și nu vor opri virusul. Doar o acțiune coordonată ne va ajuta să depășim această criză”, a subliniat Johansson în Parlamentul European.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...