Sute de părinții vor trebui să angajeze o bonă sau să caute o unitate particulară, ori chiar să renunțe la serviciu din cauză că nu vor mai prinde un loc în creșele de stat. Numărul locurilor disponibile este mult sub cel al cererilor. Autoritățile caută soluții însă chiar și așa mulți copii vor rămâne acasă.
În Constanța, nevoia de locuri în creșe este foarte mare în prezent, de două ori mai mare decât capacitatea actuală. Sunt părinți care își depun dosarele chiar și cu un an înainte de a-și duce copilul la creșă, tocmai pentru a fi sigur că au locul asigurat. Chiar și așa, dacă nu întrunesc punctajul necesar riscă să fie lăsați pe din-afară. În acest moment toate cele 300 de locuri pe care municialitatea le are înregistrate sunt deja ocupate.
Avem 300 ocupate în acest moment dintre care 85 reinscriși și 115 înscriși în prima etapa. După ce noi, primăria, am facut demersuri către guvern, s-a schimbat ordinul comun și s-a suplimentat cu încă 100 de locuri. Acum mergem la capacitatea maximă. Aceasta este situația actuala. Din nefericire, vor rămâne copiii pe dinafară. Cererile sunt mari, de trei ori mai multe și îmi e teama că numărul e mai mare, dar părinții știu situația și au renunțat să depună cereri, a spus Ionuț Rusu, viceprimar municipiul Constanța.
Mulți dintre părinții care și-au depus actele la primărie așteaptă acum, cu emoție, afișarea listelor de către direcția generală de asistență socială. Alții au decis să meargă în sistemul privat. Acolo sunt locuri suficiente, la fel și personal calificat, iar procesul educațional este unul mai bun.
Municipalitatea recunoaște că este depășită de situație și chiar dacă vor reuși să închirieze câteva spații private, tot nu nu vor reuși să acopere necesarul. Au lansat chiar și anunțuri pe site-ul instituției prin care anunța că doresc să închirieze astfel de spații în mai multe zone ale orașului, însă doritorii se lasă asteptați. Asta în condițiile în care creșele se deschid în mai puțin de trei săptămâni.
În această ședință de consiliu local vom supune la vot să mai închiriem înca o locație ca și cresa și vom mai avea 50 de locuri. Am depus la CNI două proiecte și sperăm să câștigam încă două creșe și să avem încă 10 grupe de copii și mai avem în lucru trei creșe care vor fi gata la sfârsitul acestui an și apoi anul viitor înca două. Avem ceva locuri pe lista de așteptare, plus că vrem să facem și două cu bani de la bugetul local, a mai spus Ionuț Rusu.
Autoritățile locale au încercat încă din februarie închirierea de spații. Această variantă ar rezolva însă doar pentru moment problema locurilor din creșe. Între timp la alte trei se fac lucrări de reabilitare cu fonduri europene. Pentru un copil, în creșele de stat părinții plătesc o taxă de hrană în valoare de 15 lei pe zi. La privat taxele variează între 800 de lei și 1500 de lei pe luna, funcție de regimul de masă pe care îl doresc părinții și activitățile educaționale de care beneficiează copiii.