Criza îngrășămintelor în Europa. Fabricile se închid din cauza creșterii prețurilor la energie

Beatrice Dumitru 26.08.2022, 11:01
Criza îngrășămintelor în Europa. Fabricile se închid din cauza creșterii prețurilor la energie

Creșterea facturilor la energie în Europa zguduie lanțul alimentar european și declanșează un val de închideri la principalele fabrici de îngrășăminte de pe continent, provocând perturbări fermierilor, producătorilor de alimente și producătorilor de bere.

Lanțul alimentar european, afectat de criza îngrășămintelor

Joi, cea mai mare companie de îngrășăminte din lume, Yara, cu sediul în Norvegia, a anunțat o reducere cu 50% a producției sale de îngrășăminte cu uree și azot pe bază de amoniac în Europa, invocând „prețuri record”.

Decizia a venit la mai puțin de 24 de ore după ce cea mai mare fabrică de îngrășăminte din Marea Britanie, CF Fertilizers, a declarat că va „opri temporar” producția la uzina sa din Billingham. Alți doi producători importanți de îngrășăminte din Polonia au anunțat că vor întrerupe activitatea la începutul săptămânii.

Criza îngrășămintelor în Europa. Fabricile se închid din cauza creșterii prețurilor la energie

Îngrășământul este vital pentru creșterea fertilității solului culturilor, dar producția sa creează și un produs secundar, dioxidul de carbon, care este folosit la bere și băuturi răcoritoare, pentru procedurile chirurgicale din spitale și pentru a permite sacrificarea umană a animalelor. În acest context, fermierii, producătorii de alimente, dar și proprietarii de restaurante sunt profund îngrijorați de implicațiile mai largi ale unei crize de îngrășăminte care se profilează.

Producția de bere ar putea fi oprită

Carlsberg Polska, a treia companie producătoare de bere din Polonia a spus că intenționează să oprească producția de bere cât mai repede și că alți producători de bere sunt obligați să urmeze exemplul.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Puțini oameni realizează că dioxidul de carbon este un produs secundar al producerii îngrășămintelor. Și nu poate fi depozitat foarte mult timp, așa că mai avem rezerve doar pentru câteva zile. Vom opri producția de bere în orice moment dar nu suntem singurii. Dacă nu au facilități pentru a-și produce propriul dioxid de carbon, majoritatea companiilor de bere vor trebui să facă același lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Carlsberg Polska, Beata Ptaszynska-Jedynak pentru Politico.

Sectorul îngrășămintelor cu consum mare de energie este printre primele industrii grele din Europa care au redus producția pe fondul crizei energetice exacerbată de invazia Ucrainei de către Moscova și de sancțiunile impuse de Occident asupra petrolului și gazelor naturale rusești, o componentă necesară pentru îngrășămintele pe bază de azot.

Jacob Hansen, șeful principalului grup de lobby Fertilizers Europe, a declarat că această creștere a prețului gazelor, despre care observatorii industriei se tem că va rămâne ridicat cel puțin până la sfârșitul anului, fac „imposibilă” menținerea producției.

Este o situație imposibilă în care suntem. Pentru mine este evident că piața europeană a gazelor este în criză, nu funcționează”, a spus Hansen.

Ce măsura vrea să ia Comisia Europeană

Închiderile au stârnit temeri în mai multe sectoare alimentare și băuturi. Minette Batters, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor din Marea Britanie, a declarat că închiderea celei mai mari fabrici de îngrășăminte din Marea Britanie a fost „extrem de îngrijorătoare”. Piața îngrășămintelor „este crucială pentru menținerea și îmbunătățirea producției noastre alimentare interne”, a adăugat ea, îndemnând guvernul să revizuiască disponibilitatea produselor cu dioxid de carbon.

Ptaszyaska-Jedynak de la Carlsberg Polska a spus că există și implicații mai mari dincolo de bere și băuturi răcoritoare, deoarece dioxidul de carbon este folosit pentru fabricarea de produse precum gheața carbonică, care este esențială pentru conservarea alimentelor în timpul transportului și depozitării.

Situația este critică pentru fiecare aspect al sectorului alimentar în care se utilizează dioxid de carbon”, a spus Ptaszynska-Jedynak.

Pentru a reduce o parte din presiune, Comisia Europeană a propus suspendarea temporară a tarifelor la produsele cheie pentru fabricarea îngrășămintelor cu azot, despre care guvernele naționale din Consiliul UE vor discuta după reluarea reuniunilor din septembrie.

Pe de altă parte, fără rezerve suficiente de gaz fermierii se vor confrunta cu o problemă de bunăstare a animalelor, cu un număr tot mai mare de porci și păsări care nu pot fi trimise la procesare, potrivit lui Hansen de la Fertilizers Europe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...