Criza energetică a Europei. Țările se chinuie să ajute gospodăriile cu facturi în creștere

Beatrice Dumitru 25.08.2022, 17:44
Criza energetică a Europei. Țările se chinuie să ajute gospodăriile cu facturi în creștere

La începutul acestei săptămâni, prețurile de referință ale gazului în UE au crescut cu 13% și au atins un nivel record, dublandu-se în doar o lună pentru a fi de 14 ori mai mare decât media din ultimul deceniu. În acest context, guvernele europene se străduiesc să găsească soluții pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile care resimt impactul acestor majorări de prețuri.

„Piața a scăpat de sub control”

Europa se confruntă cu o creștere bruscă a facturilor pentru energie, cauzată de creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaze. Rusia a redus cantitatea de gaz pe care o exportă în Europa, iar prețurile au crescut din cauza temerilor că Moscova va limita în continuare livrările, ca răspuns pentru sancțiunile dictate de Occident după invadarea Ucrainei.

Republica Cehă, care deține președinția prin rotație a Uniunii Europene, ia în considerare dacă să convoace un summit de urgență în domeniul energiei pentru blocul comunitar, pentru discuții despre plafonarea prețului gazului, ajuns la un nivel record.

Criza energetică a Europei. Țările se chinuie să ajute gospodăriile cu facturi în creștere
Prețul gazelor a atins un nivel record în această săptămână.

Piața a scăpat de sub control într-o anumită măsură. Este o problemă în toată Europa și, desigur, dacă este o piață europeană și o problemă europeană, atunci cea mai ușoară soluție poate fi găsită la nivel european”, a declarat ministrul Industriei din Polinia Jozef Sikela, citat de presa cehă și preluat de Euronews.

Măsurile luate de unele state pentru a-și ajuta populația

Ministrul ceh a spus că stabilirea unui preț maxim al energiei la nivel european ar fi o măsură posibilă și că țara sa ar sprijini acest lucru dacă UE va decide să o ia în calcul. Și premierul italian Mario Draghi a declarat că statele blocului comunitar ar trebui să convină asupra unui plafon pentru prețul gazului pe care le importă din Rusia.

Spania și Portugalia au limitat deja prețurile la energie pe bază de gaz, în timp ce Franța a plafonat prețurile la electricitate. Mai mult, președintele francez Emmanuel Macron a cerut unitate în guvernul său, confruntat cu ceea ce el a descris drept „o mare schimbare” și „sfârșitul abundenței”

Germania, care se teme de o penurie de gaz, a adoptat pe 24 august o serie de măsuri pentru economisirea energiei, cerând cetățenilor și întreprinderilor să urmeze exemplul. Încălzirea în birourile și clădirile publice va fi plafonată la 19 grade de la 1 septembrie, redusă la 12 grade acolo unde angajații fac muncă fizică intensivă, oprită total pe coridoare și nu va exista apă caldă pentru spălarea mâinilor.

Sectorul privat va fi încurajat, dar nu forțat, să scadă temperaturile minime, în timp ce spitalele și instituțiile sociale sunt scutite de măsurile care vizează reducerea consumului de gaze cu două procente. Cea mai mare economie a Europei va trebui să-și reducă consumul cu 20% dacă dorește să evite penuria în această iarnă, potrivit experților.

Comisia Europeană ia în calcul plafonarea prețului la gaze

Comisia Europeană a declarat că „evaluează urgent diferitele posibilități de introducere a plafonurilor de preț pentru gaz”. Bruxelles-ul va consulta statele membre ale UE cu privire la limitele de preț, înaintea unui summit al miniștrilor Energiei, care va avea loc în luna octombrie.

În Marea Britanie, următoarea plafonare a prețului energiei urmează să fie anunțată vineri, deoarce se așteaptă o mare creștere a tarifelor.

Analiștii estimează că facturile pentru majoritatea gospodăriilor britanice vor crește de la 1.971 lire sterline (2.331 euro) pe an la aproximativ 3.500 lire sterline (4.139 euro). Cele mai pesimiste proiecții vorbesc de 6.000 de lire sterline (7.098 de euro) pe an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...