Impact LIVE

Cristian Vasilcoiu, invitat la Impact Live, a vorbit despre noua lege a salarizării și pilonul II de pensii: „Trebuie să existe o sursă alternativă”

Elena Avramescu 31.05.2022, 13:36
Cristian Vasilcoiu, invitat la Impact Live, a vorbit despre noua lege a salarizării și pilonul II de pensii: „Trebuie să existe o sursă alternativă”

La prima ediție a emisiunii Impact Live, Lavinia Șandru îl are invitat pe Cristian Vasilcoiu, fost jurnalist, în prezent secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. La data de 30 decembrie 2021, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) l-a numit pe Mădălin Cristian Vasilcoiu secretar de stat în persoana lui Mădălin Cristian Vasilcoiu.

Cristian Vasilcoiu, declarații despre noua lege a salarizării și pilonul II de pensii

Cu ceva timp înainte, Cristian Vasilcoiu a ocupat funcţia de director de cabinet al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar în trecut, Cristian Vasilcoiu fost jurnalist la Realitatea Tv, B1TV şi Digi24, şef serviciu comunicare la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, media consultant la PSD şi consilier la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, precum şi în Parlamentul României.

În cursul emisiunii Impact Live, Cristian Vasilcoiu a vorbit despre problema voucherelor pentru persoanele defavorizate, dar și despre noua lege a salarizării și pilonul II de pensii. Atunci când a fost întrebat cum se va rezolva problema cu voucherelor pentru persoanele defavorizate, secretarul de stat a spus totul are o rezolvare.

„O să rezolvăm problema, pentru că nu există nicio problemă care să rămână nerezolvată, sunt niște împedimente de ordin tehnic dar pentru care s-au găsit soluții. Spre exemplu, vorbim de aproximativ 3 milioane de beneficiari. A fost destul de dificil să găsim blancurile, s-a vorbit cu toți distribuitorii care există în piață. Provocarea a fost să găsim un număr mare de carduri blanc pentru că nicio bancă mare nu ține așa ceva pe stoc. Cardurile s-au găsit, o să vină în tranșe.

A doua provocare este să fie tipărite, pentru că avem blancuri, trebuie să aducem mai multe baze de date de la mai multe instituții de la ministerul Muncii și ministerul de Finanțe. Pentru distribuție vom folosi Compania Națională Poșta Română, unde statul este acționar, și acolo e destul de rezonabil, pentru că oricum merg poștașii să aducă la locații pensii sau ajutoare sociale, și așa vor fi date și aceste carduri.

Am ales carduri pentru că pot să fie folosite de mai multe ori. Până acum erau niște vouchere, pe care le foloseai o singură dată. Însă cardurile vor fi alimentate periodic, din două în două luni, de patru ori pe an cu suma respectivă.”

Cristian Vasilcoiu, declaratii despre noua lege a salarizarii
Cristian Vasilcoiu

Secretarul de stat a vorbit și despre legea salarizării și despre schimbările care vor avea loc în curând.

„În PNRR este prinsă o nouă lege a salarizării, are și aceea măsuri destul de strânse, anul viitor, în trimestrul 1 trebuie făcut. Acum să vedem, că avem și asistență de la Banca Mondială și avem și negocieri cu Comisia Europeană, să vedem în ce măsură ideea noastră, și anume aceea de a îmbunătăți legea 153 pentru că au trecut niște ani și ar mai fi niște reglaje de făcut la ea. Să vedem dacă îi convingem să fie de acord, pentru că legea asta este făcută pe principii de egalizare pe orizontală și pe verticală tocmai ca să avem oameni cu funcții egale în diverse instituții care să aibă același salariu”.

În discuție a fost pomenit și pilonul II de pensii, care a fost afectat de inflația generată în toată lumea.

„Pilonul II de pensii a fost gândit și legiferat cred că în 2006, acum mulți ani, doar că n-a mai fost legiferat până la final. Va trebui, în următorii ani, să se stabilească modalitatea completă prin care aceste companii funcționează și ce riscuri comportă, ce garanții, ce ar trebui să ofere și așa mai departe.

Deficitul pe anul 2022 la sistemul de pensii este de 12 miliarde de lei, direct la pilonul II. Dacă n-ar fi pilonul II, n-am avea deficit la pensie. Am făcut și eu pe contul mediu cam cât va primi de acolo un român când va ajunge la vârsta de pensionare. Păi va primi între 10 și 30 de de euro pe mediu. 150 de lei, hai 200 lei. Mai sunt conturi peste medie, probabil vor avea mai mult. Dar oricum suma în sine este mică.

Acum, fiind și într-un an de criză, s-a mai întâmplat și ca banii pe care aceste companii ni-i adresează și îi cresc ei anual cu un procent să fie mai mici decât inflația. Adică eu sunt pe negativ, pe anul asta. Acum evident că nu este din vina lor, că inflația e în toată lumea și în toată Europa. Deci sunt niște chestiuni acolo care vor trebui legiferate foarte atent de către Parlamentul României și instituțiile care se ocupă, gen ASF, pentru că, evident, trebuie să existe o sursă alternativă, dar sursa alternativă, așa cum funcționează ea acum, nu este ceva spectaculos”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...