Cristian Tudor Popescu, mesaj tranșant: “Moțiunea de cenzură ar trebui să fie o Revoluție”

Redacția IMPACT 10.10.2019, 10:31
Cristian Tudor Popescu, mesaj tranșant: “Moțiunea de cenzură ar trebui să fie o Revoluție”

Este o zi decisivă pentru Guvernul Dăncilă, care poate fi demis prin moțiune de cenzură. Demersul opoziției e dezbătut în plenul reunit al Parlamentului de la ora 10:00, urmând ca la ora 13:00 să fie dat votul final.

Guvernul Dăncilă încearcă, joi, să treacă de testul moțiunii de cenzură. Demersul opoziției, semnat de 237 de parlamentari (cu patru mai mult decât numărul necesar de voturi pentru dabarcarea Executivului) este supus la vot.

Dezbaterea în plen a început la ora 10:00, iar de la ora 13:00 aleșii vor da votul. Metoda de vot e cea clasică: vot secret cu bile. Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu crede că, după 30 de ani, România se află într-o situație similară celei din 1989.

În aceste condiții, spune jurnalistul, moțiunea ar trebui să fie o Revoluție, potrivit editorialului din Republica.

Ce crede Cristian Tudor Popescu despre moțiunea de cenzură

CTP despre numirea lui Kovesi

 

Echipa guvernamentală a Vioricăi Dăncilă a mers, joi dimineața, la Parlament pentru a asista la dezbaterea și votul privind moțiunea de cenzură.

Cristian Tudor Popescu face o paralelă între anul 2019 și 1989.

„Ceaușescu tăiase toate legăturile cu Occidentul, renunțase la Clauza națiunii celei mai favorizate în raport cu SUA, chiar înainte să i-o anuleze americanii. Nu-l mai invita nimeni din Vest, nicăieri. Pe de altă parte, nici lagărul comunist est-european, în cap cu URSS-ul lui Gorbaciov, nu-l înghițea. Nu altfel stau lucrurile cu V. Dăncilă. În America s-a dus chemată de nimeni, vicepreședintele Mike Pence nici n-a băgat de seamă că a trecut pe la Washington premierul României. După ce s-a pupat în aer cu cine a găsit pe holuri, s-a întors în România, Europa, unde o așteptau teanc invitațiile la Paris, Berlin, Madrid, Roma, Viena, ba chiar și Londra”
Cristian Tudor Popescu, despre moțiunea de cenzură

În acest context, Cristian Tudor Popescu crede că demersul opoziției de joi, 10 octombrie, poate și trebuie să fie o Revoluție.

„După 30 de ani, dorința de a părăsi minunata noastră patrie liberă a crescut. Iată de ce, moțiunea de cenzură, de care nici nu se pomenea în `89, ar trebui să fie o Revoluție. Nu doar să schimbe un guvern, ci să pulverizeze un regim care, sub diverse forme, a rezistat până astăzi. Numai că n-am văzut încă vreo Revoluție făcută la tarabă. După tot ce s-a întâmplat zilele acestea, votul de astăzi nu mai poate avea vreun sens moral sau politic, pentru popor va însemna un mezat, a câștigat cine a dat mai mult. Nu-mi rămâne decât să mă gândesc la o ucronie SF pe care am scris-o cu ani în urmă, „Timp mort”, în care Ceaușescu înăbușise Revoluția și rămăsese, ani mulți după `89, la cârma României… ”
Cristian Tudor Popescu, despre moțiunea de cenzură

Urmăriți Impact.ro și pe