Crima din Dâmbovița | Cum a reușit să fugă din țară olandezul acuzat că a ucis-o pe fetița de 11 ani: se conturează un nou eșec al autorităților

Alexandru Ioanid 23.09.2019, 16:42
Crima din Dâmbovița | Cum a reușit să fugă din țară olandezul acuzat că a ucis-o pe fetița de 11 ani: se conturează un nou eșec al autorităților

O nouă crimă oribilă a îngrozit România, la aproximativ două luni după cazul Caracal, când statul a demonstrat că este incapabil să-și apere cetățenii. O fetiță în vârstă de 11 ani din Gura Șuții, județul Dâmbovița, a fost ucisă și abandonată pe câmp. Principalul suspect este un cetățean olandez, care a și reușit să fugă din țară, înainte ca Poliția să dea de urma lui.

ACTUALIZARE: Dosarul va fi preluat de Parchetul General pentru că se pare că cetățeanul olandez are la activ mai multe infracțiuni în Olanda.


Oribila crimă ar fi fost comisă la sfârșitul săptămânii trecute. Fetița în vârstă de 11 de ani a fost văzută ultima dată plecând, vineri, de la școală. Din păcate, ea nu a mai ajuns acasă, fiind răpită și dusă cu mașina într-un loc știut numai de principalul suspect.

Cu ajutorul camerelor de supraveghere din zonă s-a reușit și refacerea traseului urmat de minoră. La ora 16:50, ea a plecat de la școală și se afla la numai jumătate de kilometru de casă.

La ora 17:15, este surprinsă mașina principalului suspect, care se îndreaptă spre direcția din care vine fetița. După două minute, apar și primele imagini cu minora în viață, mergând singură pe stradă. Apoi, un minut mai târziu, mașina suspectului trece pe lângă Primărie. În autoturism se află și fata.

Trupul neînsuflețit al minorei a fost găsit, duminică, pe câmp, cu vizibile urme de violență.

Cine e cetățeanul olandez, acuzat că a ucis-o pe fetița din Dâmbovița

Principalul suspect în acest caz este Johannes V., un bărbat de 47 de ani. Anchetatorii au stabilit că nu este pentru prima dată când vine în România, el aflându-se la a patra vizită.

Bărbatul a fost pus sub urmărire penală pentru omor calificat, lipsire de libertate prin răpire şi agresiune sexuală.. Numai că nu a fost prins de polițiști. Se pare că ar fi părăsit România în cursul zilei de sâmbătă și de atunci nimeni nu mai știe nimic de el.

Pe numele său a fost emis un mandat de arestare european.

Anchetatorii cred că el s-a cazat într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei, iar mașina surprinsă de camerele de supraveghere era închiriată.

Principalul suspect în cazul crimei din Dâmbovița
Principalul suspect în cazul crimei din Dâmbovița

Cum a reușit olandezul să fugă din țară? Este întrebarea la care nu au răspuns polițiștii. Avocatul Bogdan Păun a declarat pentru Mediafax că autoritățile puteau să împiedice fuga lui.

„Dacă doreau să-l blocheze să plece din ţară, puteau. Puteau emite un mandat de aducere, cel puţin, ca să-l audieze în calitate de martor. În astfel de situaţii iei măsuri urgente. Procedural, aveau toată acoperirea. Nu erau necesare probe concludente. Începi urmărirea in rem şi audiezi persoane care pot da indicii, având în vedere şi imaginile”
Bogdan Păun, avocat

Bărbatul a reușit să treacă frontiera pentru că nu era suspect și polițiștii nu aveau, până duminică, niciun indiciu că există o legătură între prezența sa în România și crima din Dâmbovița. Specialiștii susțin că are profilul unui pedofil și că ar fi bine să se investigheze și ce a mai făcut bărbatul la precedentele vizite în România.

Cazul de la Dâmbovița, un nou eșec al autorităților?

Medicii au stabilit că fetița în vârstă de 11 ani din Dâmbovița a murit sugrumată.

„Cauza morţii a fost stabilită. Moartea nu se datorează unor lovituri, ci strangulării. A fost ştrangulată cu pantalonii care erau pe ea. Nu avem deocamdată confirmată o agresiune sexuală. Are urme de violenţă pe corp, iar după deces a fost şi muşcată de animale sălbatice”
INML

Polițiștii nu au știut nimic până duminică, atunci când corpul fetiței a fost găsit pe câmp. Fata a dispărut vineri, după ora 17:00, și abia după două zile a fost găsit trupul ei. La conferința de presă de duminică, șeful Poliției Dâmbovița își începea discursul cu….mulțumiri.

Mulțumiri la adresa multor instituții pe care le-a citit de pe foaie. 

„Vreau să dau citire celor care m-au sprijinit. Ne pare extrem de rău că ne confruntăm cu situația tragică. Transmitem condoleanțe familiei. Încep prin a mulțumi tuturor celor care au fost alături de noi în această misiune, respectiv tuturor cetățenilor, presei, conducerii Inspectoratului General al Poliției Române, care ne-a sprijinit cu tot ceea ce am solicitat, Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR, structurilor de comandă ale Criminalității Organizate, Inspectoratului General de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Institutului Național de Criminalistică, voluntarilor din organizațiile neguvernamentale 4×4 și Asociației Câinilor Comunitari… Utilitari, scuze, Inspectoratului General al Aviației din Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și nu în ultimul rând primăriei comunei Gura Șuții pentru mobilizarea exemplară de care a dat dovadă. Am terminat de citit ce aveam de citit…”, a spus șeful IPJ Dâmbovița, comisar-șef Sorin Păun

Urmăriți Impact.ro și pe