“Creşterea pensiilor cu 40% este o măsură foarte riscantă”. Președintele Consiliului Fiscal face o previziune sumbră pentru România

Diana Radu 15.02.2020, 17:22
“Creşterea pensiilor cu 40% este o măsură foarte riscantă”. Președintele Consiliului Fiscal face o previziune sumbră pentru România

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal a afirmat sâmbătă că o creștere cu 40% a punctului de pensii în condițiile actuale, reprezintă o măsură foarte riscantă. În plus, analistul econimic a subliniat că anul 2020 pune sămânța pentru anul viitor.

Ce s-ar întâmpla dacă pensiile ar crește cu 40%? Explicația președintelui Consiliului Fiscal

Daniel Dăianu susține că majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie nu este sustenabilă și, mai mult, ar putea atrage după sine o criză economică. De asemenea, acesta a mai spus că calculelor realizate de Consiliul Fiscal privind deficitul bugetar pentru 2020, nu se potrivesc cu cele realizate de Ministerul Finanțelor Publice.

crestere pensii, presedintele consiliului fiscal, criza
Ce s-ar întâmpla dacă pensiile ar crește cu 40%?

”Noi avem venituri mult inferioare celor care ar fi la nivelul UE. (…) Trebuie o reevaluare. E o măsură foarte riscantă, în aceste condiţii, creşterea pensiilor cu 40%. Este obligatoriu să reuşim să evităm o situaţie foarte critică care ne-ar băga într-o situaţie de criză. Dacă în 2009, criza a venit peste noi, acum noi singuri ne-am împuşca în picior”, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal.

Despre pensii, premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, la Bruxelles, despre majorarea pensiilor cu 40%, potrivit legii adoptate de PSD, în septembrie anul acesta, că Executivul a prevăzut aceşti bani în buget.

Despre majorarea pensiilor cu 40% și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că nu este realizabilă, deoarece deficitul este foarte mare. Tăriceanu a mai adăugat că ministrul de Finanțe împrumută bani pe bandă rulantă.

De la 1 septembrie va intra în vigoare noua Lege a Pensiilor, care printre altele prevede o creștere semnificativă a punctului de pensie, schimbări legate de vechimea în câmpul muncii și a formulei de calcul. Potrivit legii, punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, urmând ca din septembrie 2020 să urce la 1.775 de lei – deci o majorare de 40%, din septembrie 2021, la 1.875 de lei – creștere cu 5,6%.

Urmăriți Impact.ro și pe