EXCLUSIV

Creștere de doar 10% la pensii și un ajutor pentru plata facturilor. Economist: „Nu știu, logistic vorbind, dacă se poate aplica și cu ce costuri. Principial, este un furt”

Gabriela del Pupo 07.11.2022, 13:47
Creștere de doar 10% la pensii și un ajutor pentru plata facturilor. Economist: „Nu știu, logistic vorbind, dacă se poate aplica și cu ce costuri. Principial, este un furt”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, vine cu o nouă variantă de soluție la criza economică resimțită în special de pensionari și alte categorii vulnerabile. După ce în spațiul public s-au vehiculat mai multe posibile creșteri de pensii, cu procente care ar fi trebuit să acopere efectele inflației, acesta a declarat că pensiile vor crește cu doar 10%, dar categoriile vulnerabile vor primi un ajutor de la stat.

Mai exact pensionarii care primesc în urma contribuțiilor mai puțin de 2200 de lei pe lună, ar urma să primească un ajutor pentru plata facturilor. Impact.ro a stat de vorbă cu economistul Octavian Bădescu, care spune că cei care au contribuit zeci de ani nu ar trebui să fie puși în situația de a se ruga pentru drepturile lor.

„În momentul în care decizi să crești pensiile cu 10%, i-ai furat pe oameni, pe pensionari„

Problema categoriilor vulnerabile de consumatori nu a fost clarificată în aplicarea măsurilor luate de Guvern nici după 2 ani de la declanșarea crizei facturilor. Totuși iată că ministrul Muncii vine cu o astfel de propunere ca alternativă la creșterea pensiilor cu mai mult de 10%. O alternativă la creșterea pensiilor cu un procent mai mare devine acum  un ajutor social acordat anumitor categorii.

„Nu știu logistic dacă se poate aplica și cu ce costuri, filosofic vorbind, principial, este un furt. În momentul în care tu produci inflația, ca stat, pentru că Guvernele generează inflația, iar creșterea prețurilor este un efect al acestei inflații monetare. În momentul în care produci bani fără acoperire, iar asta nu produc nici eu nici dumneavoastră, decât Guvernul în cooperare cu Banca Centrală, de la noi și de peste tot, și raportezi cam la aceeași cantitate de bunuri și servicii, nu poți să ai decât o creștere a prețurilor. Creșterea aceasta este generalizată, poate fi pe categorii, cu o anumită evoluție în timp dar ea este generalizată.

A crescut această masă monetară cu zeci de procente, peste tot în lume, inclusiv în România. Afectează pe toată lumea, este o creștere de 25% de la un an la altul, în funcție de cine face statisticile și ce bagă înăuntru. Nu are nimeni vreun dubiu că e mai puțin de 15%, și va fi și mai mare în viitor. În momentul în care decizi să crești pensiile cu 10%, i-ai furat pe oameni, pe pensionari.”, a declarat economistul Octavian Bădescu.

Octavian Badescu

„Să urmărească cu ochii cât cepele pe la televizor, cât a mai decis un premier trecător să fie punctul de pensie, este jignitor”

Creșterea pensiilor nu este o necesitate care trebuie să acopere doar creșterea facturilor la energie, mulți pensionari din mediul rural se încălzesc pe lemne, alții poaate preferă să facă economie la consum pentru a-și permite alte bunuri și servicii. Justificarea că anumite categorii vor fi sprijinite de stat nu pare echitabilă, având în vedere faptul că toate categoriile de pensionari resimt efectele inflației.

„Nu trebuie să ajungă oameni care au muncit și care au contribuit, adică nu au consumat, ca să pună deoparte ca atunci când nu mai muncesc să aibă o pensie. Deci eu am plătit la stat 2 ore din timpul meu de muncă sau trei, ca atunci când nu mai pot munci să pot să îmi cumpăr bunuri și servicii în echivalentul acelor 2-3 ore pe care nu le-am consumat când am muncit.

Care este legătura dintre actuala pensie de stat și această filosofie? Principial corectă, nici una. Statul fură efectiv timpul muncit de către oameni. Să ajungă pensionarul să se milogească, și să ajungă să urmărească cu ochii cât cepele pe la televizor, cât a mai decis un premier trecător să fie punctul de pensie, este jignitor.

Oamenii trebuie să insiste, în momentul în care ies în față la Guvern, nu trebuie să iasă ca niște cerșetori. Ce este asta, noi ne-am născut sclavi pe pământul acesta? Să cerșesc la Guvern după ce el mi-a mărit prețurile prin expansiunea monentară?

Politicul și-a atins obiectivul: cand te jefuiește, în loc să le dai în cap, îngenunchezi si te rogi de ei.
Oamenii chiar nu realizeaza în ce ipostază jenantă au ajuns?”, spune Octavian Bădescu.

„Noi, PSD, nu ne-am schimbat opțiunea. Am spus din august că se impune o majorare de cel puțin 10%”

Ministrul muncii, Marius Budăi, susține varianta creșterii pensiilor cu 10% iar persoanele care încasează pensii sub 2.200 de lei să primească un ajutor pentru achitarea facturilor la energie pe perioada iernii. Propunerea trebuie definitivată până la votarea bugetului pe anul 2023, dar tocmai faptul că a fost discutată în spațiul public, face ca procentul propus să pară cel minim, ministrul spune însă că nu s-a pus problema nicicând de o majorare mult mai mare.

„Noi, PSD, nu ne-am schimbat opțiunea. Am spus din august că se impune o majorare de cel puțin 10%. A prezentat și Marcel Ciolacu versiunea pentru o majorare de 15%, aici vorbim despre cei cu contributivitate. Vorbim despre o majorare de 10% și pentru iarnă să sprijinim categoriile vulnerabile. Suntem în dezbateri, pe ultima sută de metri a bugetului pentru 2023. Trebuie ca aceste majorări să meargă cu alte măsuri (…), prețurile din energie, protejarea locurilor de muncă. Voi rămâne echilibrat și am să fac anunțul final prin intermediul liderilor coaliției. Suntem pe final cu construcția bugetului și când îl vom depune în primă lectură, în guvern, se va regăsi și suma de bani, cu majorarea punctului de pensiile și intențiile pentru perioada de iarnă”, a declarat Marius Budăi, la România TV.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...