Creşte vârsta de pensionare. La câţi ani vor ieşi femeile la pensie

Beatrice Dumitru 11.05.2022, 19:24
Creşte vârsta de pensionare. La câţi ani vor ieşi femeile la pensie

Oamenii pot obține pensia pentru limita de vârstă când ajung la vârsta standard de pensionare, dacă îndeplinesc stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii. Până acum, femeile ieșeau la pensie mai devreme decât bărbații, însă acest lucru se va schimba. Ministrul Muncii Marius Budăi a oferit detalii despre vârsta de pensionare în cazul femeilor.

Vârstă mai mare de pensionare pentru femei

România este obligată să crească vârsta de pensionare la femei deoarece măsura a fost introdusă în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), proiect negociat cu Comisia Europeană. Vârsta de pensionare în cazul bărbaților va rămâne neschimbată.

Marius Budăi a spus că pragul vârstei de pensionare va fi ridicat în cazul femeilor și vor ieși la pensie la aceeași vârstă cu bărbații. Vârsta standard de pensionare pentru femei este acum de 61 de ani și 6 luni, dar va crește etapizat până va ajunge la vârsta de 65 de ani.

 Crește vârsta de pensionare. La câți ani vor ieși femeile la pensie
Marius Budăi a explicat de ce trebuie să crească vârsta de pensionare la femei.

Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030“, aprecizat ministrul Muncii Marius Budăi, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.

Cât este stagiul de cotizare pentru femei

Minsitrul Muncii a mai precizat că după creșterea vârstei de pensionare de la 61 la 63 de ani, vor urma noi majorări treptate ale stagiului minim de cotizare pentru ca cel târziu în 2030, vârsta de pensionare la femei trebuie să fie aceeași cu cea a bărbaților.

Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 6 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani”, a afirmat ministrul Marius Budăi.

Bărbații pot beneficia de pensie după împlinirea vârstei de 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

În România sunt peste 5 milioane de pensionari, dintre care în jur de un milion primesc în fiecare lună pensia minimă socială garantată, adică 1000 de lei, potrvit cifrelor furnizate de Institutul Național de Statistică

Urmăriți Impact.ro și pe