Cresc tensiunile în jurul lui Vladimir Putin. Liderului de la Kremlin i se cere demisia și este acuzat de înaltă trădare

Andrei Dumitrescu 20.09.2022, 12:09
Cresc tensiunile în jurul lui Vladimir Putin. Liderului de la Kremlin i se cere demisia și este acuzat de înaltă trădare

Vladimir Putin riscă să fie forțat să plece de la putere din cauza eșecurilor militare sau a inflației, a sugerat un fost comandant care a condus revolta separatistă pro-rusă din 2014 din Ucraina.

Comentariile influentului Igor Girkin, un criminal de război acuzat de doborârea zborului MH17, acumulează și mai multă presiune asupra Kremlinului, care a început să vadă cum îi scapă sprijinul anterior loial.

„Sunt 99 la sută, poate chiar 100 la sută, încrezător în înfrângerea noastră”

Într-o înregistrare video, Girkin, mai bine cunoscut sub numele de Strelkov, le-a spus celor peste o jumătate de milion de susținători ruși pro-război, care îl susțin cu tărie, că un șoc economic sau militar ar putea pune capăt președinției dlui Putin.

„Nu va fi nevoie decât de o izbucnire a inflației sau de alte câteva înfrângeri militare pentru a-l termina”, a spus el cu steagul roșu și albastru al Novorossiei, un stat naționalist fantezist rusesc care subjugă Ucraina, atârnat pe un perete.

Girkin este un fost colonel FSB care a condus o rebeliune pro-rusă în Donețk, în estul Ucrainei, în 2014. Influența sa a crescut de când a început războiul și este adesea văzut ca un etalon pentru sentimentul radical pro-rusesc.

El a fost acuzat de uciderea a 298 de civili după ce o rachetă rusă a doborât zborul MH17 al Malaysia Airlines în iulie 2014. De asemenea, Girkin obișnuia să se laude că ordona împușcarea prizonierilor și a jefuitorilor, potrivit The Telegraph.

După doborârea zborului MH17, Girkin a intrat în umbră, dar invazia Kremlinului în Ucraina în februarie l-a întinerit și s-a reinventat ca analist militar.

El a criticat Kremlinul, considerând că invazia sa este sortită eșecului dacă nu ordonă o mobilizare completă.

La începutul acestei luni, armata ucraineană a recucerit o zonă din jurul Harkovului.

„Se poate spune că bătălia pentru inițiativa despre care am vorbit din iunie a fost câștigată în totalitate de forțele armate ucrainene”, a declarat el. „Sunt 99 la sută, poate chiar 100 la sută, încrezător în înfrângerea noastră”.

Inalt oficial rus: „Va lupta impotriva Rusiei pana la ultimul ucrainean”. Cu cine se lupta, de fapt, Moscova in Ucraina

Girkin s-a autointitulat ca un ofițer revanșard al Rusiei imperiale în 2014, lăsându-și o mustață subțire și plimbându-se cu pași mari. Acum, fața sa este umflată, părul i s-a subțiat și și-a lăsat o barbă albă de țap.

Demisia lui Putin, cerută de mai mulți lideri

Girkin nu este prima persoană care vorbește despre o eventuală plecare a lui Putin de la Kremlin. Recent, un grup de deputați din Lomonosovky, district al Moscovei, au făcut un apel public la președintele Rusiei să demisioneze pe fondul eșecurilor constante în Ucraina.

Deputații au postat decizia lor protocolară pe site-ul web al districtului Lomonosovsky, inclusiv o înregistrare video de 30 de minute a ședinței lor din 8 septembrie.

În apelul lor, deputații subliniază că retorica agresivă a lui Putin și a subordonaților săi a aruncat Rusia înapoi în epoca Războiului Rece. Ei au contestat datele economice care arată o dublare a PIB-ului țării și au spus că salariul minim nu a crescut la nivelul declarat de guvern.

De asemenea, ei au spus că oamenii inteligenți și muncitori au părăsit Rusia în masă și că nu există nicio urmă a stabilității promise.

Adresându-se direct lui Putin, ei au spus: „Opiniile dumneavoastră, modelul dumneavoastră de management sunt iremediabil depășite și împiedică dezvoltarea Rusiei și a potențialului său uman”.

Deputații au făcut apel și la primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, spunând că sistemul de autonomie locală nu funcționează de fapt la Moscova, iar la nivel de district s-a dezvoltat o putere duală, ceea ce împiedică orice inițiativă a locuitorilor locali și a reprezentanților lor.

Acuzat de înaltă trădare

Un protest similar a avut loc la începutul lunii septembrie, când un grup de deputați locali din Sankt Petersburk au au ajuns să dea declarații la poliție, după ce au cerut camerei inferioare a Dumei de Stat să îl acuze pe Putin de înaltă trădare pentru decizia de a lansa o invazie asurpa Ucrainei.

Cei șapte legislatori din districtul municipal Smolny din Sankt Petersburg au primit citații pe 8 septembrie, ordonându-le să se prezinte la poliție a doua zi pentru a completa protocoale privind o acuzație de discreditare a forțelor armate ale Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...