Cresc prețurile la benzină și motorină: de ce au urcat accelerat cotațiile BRENT de la Londra

Alexandru Ioanid 16.09.2019, 14:43
Cresc prețurile la benzină și motorină: de ce au urcat accelerat cotațiile BRENT de la Londra

Sunt de așteptat creșteri ale prețurilor la benzină și motorină în următoarea perioadă. Prețul petrolului BRENT, cotația de la Londra, a explodat. Este cea mai mare creștere intraday din istorie, după cum arată specialiștii Bloomberg.

Prețul petrolului Brent, cotația de la Londra, în funcție de care se calculează și prețurile la benzina și motorina din România a crescut accelerat. Cotațiile au crescut cu până la 12 dolari pe baril, din cauza unor unor informații venite din Arabia Saudită.

Potrivit acestora, producția de petrol a saudiților de la Aramco, unul dintre giganții petrolieri, ar putea fi afectată de atacurile cu drone venite din Yemen. Facilitățile saudiților ar fi fost afectate de incendii.

Cotațiile și-au revenit ulterior, dar prețul petrolului tot înregistrează cea mai mare creștere din ultimii trei ani.

Prețul petrolului „a explodat”: benzina și motorina s-ar putea scumpi

Evolutie petrol BRENT
Creșterea prețului petrolului, cea mai mare din ultimii 3 ani (sursa: Investing)

„Explozia” prețului petrolului a fost cauzată de atacurile cu drone ale unei organizații din Yemen asupra unor facilități ale gigantului petrolier Saudi Aramco. La Londra, cotația BRENT s-a dus repede peste 71 de dolari, un salt de 20%.

Luni după-amiază, în jurul orei 14:30, prețul se stabilizase undeva la 66 de dolari. Chiar și așa, este cea mai mare creștere din ultimii trei ani, arată Bloomberg.

Reprezentanții companiei din Arabia Saudită susțin că daunele provocate de atacurile cu drone sunt mari și nu se știe cât vor dura reparațiile. Așadar, nu se știe pentru câtă vreme va fi producția oprită.

Saudiții au rezerve mari de petrol și pot asigura oricând echilibrul de la nivel mondial. Dar nu o pot face la nesfârșit.

Potrivit presei internaționale, atacurile cu drone, care ar fi fost lansate de gruparea Houthi din Yemen (susținută de Iran), au afectat peste jumătate din producția de petrol a saudiților. La nivel mondial, înseamnă cam 5%.

Deocamdată, șocul nu s-a resimțit pe piața din România, dar sunt de așteptat scumpiri la pompă în următoarea perioadă.

Urmăriți Impact.ro și pe