Cresc pensiile private din pilonul II. Aproape 8 milioane de români vor beneficia de schimbare

Iancu Andreea 20.01.2022, 22:23
Cresc pensiile private din pilonul II. Aproape 8 milioane de români vor beneficia de schimbare

Guvernul a transmis o informație importantă pentru românii care beneficiază de pensiile private de la pilonul II. Potrivit oficialilor acestea cresc și urmează să îi influențeze pe cei aproape 8 milioane de români care au încheiat un astfel de contract. Modificarea ar urma să fie stabilită de către Executiv.

Cu cât cresc pensiile private din pilonul II

În viitorul apropiat, pensiile private din pilonul II ar urma să fie mai mari, după ce Guvernul a anunțat că această contribuție va crește. Executivul urmează să decidă când și în ce modalitate se vor înregistra aceste majorări. Totuși, în 2024, românii angajați ar urma să contribuie cu un procent de 4,75% din salariu, față de 3,75% cât este contribuția în prezent.

Potrivit unui angajament luat în fața Comisiei Europene, România trebuie să reformeze sistemul de pensii. Oficialii din Guvern trebuie să demareze acest proces, care ar putea începe chiar din această primăvară, deși au fost făcuți primii pași în cadrul Ministerului Muncii. Majorarea contribuției la pilonul II de pensii ar putea să fie făcută prin rate anuale sau dintr-o singură mutare.

Pensiile private din pilonul II cresc
Românii vor contribui cu mai mulți bani la pensiile private

Cum ar putea să fie plătite contribuțiile la pilonul II de pensii

Cu toate acestea, rămâne să fie stabilit modul în care va fi reglementată noua plată a pensiilor din pilonul II. Există posibilitatea ca cei care contribuie la pensiile din pilonul II să poată opta pentru plata integrală sau eșalonată, pe mai mulți ani.

„Opinia mea personală? Eu zic că ar trebui să fie opţiune”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit stirileprotv.ro.

De asemenea, Asociația Participanților la Pilonul II de pensii susține că românii ar trebui să fie cei care decid cum își gestionează banii.

„O sumă relativ mică, dacă o dăm într-un termen pe cinci ani, asta poate să însemne ceva şi trebuie întotdeauna să existe opţiunea, la cererea clientului, pentru o retragere totală sau parţială”, spune Mihai Pop.

Deocamdată, aproximativ 7,8 milioane de români contribuie la pilonul II de pensii. Doar jumătate dintre aceștia au contribuit însă lunar la această pensie privată, creând astfel un fond de 87 de miliarde de lei. În medie, un cont dispune de 11.250 de lei.

Conform regulilor din prezent, atunci când o persoană ajunge la vârsta de pensionare, aceasta poate alege să ia toți banii, reprezentând o plată unică, sau îi poate încasa eșalonat, timp de maximum cinci ani. Sumele strânse în contul de pensii pilon II pot fi retrase înainte de pensionare, în mod excepțional, în caz de invaliditate sau deces. În ultima situație, banii ajung la moștenitori.

Urmăriți Impact.ro și pe