Cresc pensiile pentru toți românii, procentul a fost confirmat oficial: vestea zilei pentru pensionari

Gabriel Peneș 11.11.2022, 10:15
Cresc pensiile pentru toți românii, procentul a fost confirmat oficial: vestea zilei pentru pensionari

Odiseea majorării pensiilor românilor se apropie de final. De săptămâni bune, guvernanții nu se pot decide asupra procentelor cu care cestea vor fi mărite, de la 1 ianuarie 2023. După ce prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis că se dorește ca acest procent să acopere rata inflației pe acest an, adică 15%, vin vești bune de la PNL, unul dintre partidele ce formează coaliția de guvernare.

Cresc pensiile pentru toți românii, procentul a fost confirmat oficial

Pensiile românilor au devenit un „cartof fierbinte” în mâinile guvernanților. Aceștia se întrec în declarații contradiuctorii în privința procentului cu care va fi făcută majorarea veniturilor seniorilor, de la 1 ianuarie 2023. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că acesta ar trebui să acopere rata inflației pe 2022, adică de 15%.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă că în mod cert va exista spaţiu bugetar pentru majorarea pensiilor cu 15%, în aşa fel încât pensiile să acopere pierderea puterii de cumpărare generate de inflaţia înregistrată în ultimele luni.

„Cu siguranţă va exista spaţiu bugetar şi pentru pensii, ţinta de 15 procente care e în directă relaţie cu rata inflaţiei probabil că va fi una suficientă pentru a acoperi parte din pierderea puterii de cumpărare a pensionarilor rezultate urmare a creşterii inflaţiei. Vom traversa împreună, în mod responsabil, toată această perioadă foarte, foarte grea”, a afirmat Ionuţ Stroe, joi seară, într-o emisiune tv.

Vestea zilei pentru pensionari

PNL a propus, prin vocea premierului Nicolae Ciucă, o majorare a pensiilor de 15 procente, dacă bugetul va permite acest lucru. Declarația a venit după ce președintele Klaus Iohannis a vorbit despre acest procent, în locul celor 10% propuși de PSD.

„Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim soluţia prin care să acoperim creşterea inflaţiei care e de peste 15%. Dacă bugetul va permite, propunerea PNL este de 15%”, a afirmat Nicolae Ciucă, luni, la finalul unei şedinţe a conducerii PNL.

Și preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat, la rândul său că 15-16% este „procentul corect” cu care trebuie mers în anul 2023.

Pe de altă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu a atenționat, săptămâna aceasta, că, înainte de orice majorare a pensiilor, trebuie văzut efectul bugetar al compensărilor pe energie, abia după aceea se va putea decide procentul cu care acestea vor fi mărite.

„Îmi pare nespus de rău că ducem mereu discuția într-o zonă empirică și nu ducem discuția într-o zonă profesionistă așa cum așteaptă românii de la noi anumite răspunsuri. Mai intâi trebuie să vedem efectul bugetar al compensărilor pe energie. După ce încheiem acest capitol, va veni ministrul de Finanțe și va spune ce sumă se poate aloca pentru măririle de pensii”, a declarat Ciolacu.

La rândul său, și prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că valorile privind creşterea pensiilor şi a salariului minim urmează să fie decise în funcţie de datele finale care se vor regăsi proiectul de buget.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....