Credite mai ieftine pentru români. Decizia de ultimă oră

Iancu Andreea 29.05.2020, 16:47

Pe fondul crizei financiare generate de izbucnirea pandemiei de coronavirus, oficialii Băncii Naționale a României au luat o serie de măsuri importante. Acestea sunt menite să vină în sprijinul repornirii economiei țării, în contextul în care acest sector a fost grav afectat din pricina virusului. Astfel, românii ar putea beneficia de credite mai ieftine începând cu luna iunie.

BNR anunță scăderea dobânzilor la credite

În urma unei ședințe a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, oficialii au decis vineri scăderea dobânzii-cheie. Aceasta reprezintă dobândă de politică monetară de care se ține cont la calcularea dobânzilor la creditele pe care le acordă băncile comerciale. Astfel, conform noii decizii, dobânda-cheie urmează să scadă de la 2% pe an, la 1.75% pe an. Măsura urmează să intre în vigoare începând de la 2 iunie.

Aceasta nu este prima scădere luată în calcul de BNR. Pe 20 martie, oficialii au decis coborârea nivelului aceleiași dobânzi de la 2.5% la 2%.

Această scădere se reflectă, în general, la nivelul creditelor. Așadar, românii, atât persoane fizice, cât și juridice, vor putea împrumuta bani cu ajutorul unor credite mai ieftine. Decizia luată de către BNR vine ca o completare a celei luate la nivel mondial și are drept scop o mai bună facilitare a reluării activităților econimice. Acestea din urmă au fost blocate în perioada măsurilor restrictive ale guvernelor.

Totodată, BNR continuă efectuarea de operațiuni repo precum și posibilitatea de a cumpăra titluri de stat în lei. Decizia își dorește să ajute Guvernul să finanțeze la costuri reduse deficitul bugetar, care continuă să crească.

Banca Națională a României anunță măsuri importante Foto - biziday.ro
Banca Națională a României anunță măsuri importante
Foto – biziday.ro

Măsurile anunțate de Banca Națională a României în data de 29 mai 2020

Textul original din comunicatul BNR poate fi consultat integral pe site-ul g4media.ro. Potrivit acestuia, reprezentanții BNR au decis vineri următoarele măsuri, în urma ședinței întrunite a Consiliul de administraţie:

  • reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an de la 2,0 la sută pe an începând cu data de 2 iunie;
  • reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2,25 la sută pe an de la 2,50 la sută pe an;
  • păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit;
  • continuarea efectuării de operațiuni repo și a cumpărării de titluri de stat în lei de pe piața secundară.
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...