Credincioșii nu au respectat măsurile de protecție în prima zi de pelerinaj la Sfântul Dimitrie cel Nou. Episcopul Ieronim a dat „tonul” ilegalităților

Mihai Roșoiu 26.10.2020, 09:31
Credincioșii nu au respectat măsurile de protecție în prima zi de pelerinaj la Sfântul Dimitrie cel Nou. Episcopul Ieronim a dat „tonul” ilegalităților

În prima zi de pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, regulile impuse de autorități nu au fost respectate. Primul care a sfidat restricțiile impuse a fost chiar Episcopul Ieronim. Acesta a renunțat la mască și a pupat moaștele în văzul tuturor. „Exemplul” a fost urmat rapid și de alți credincioși aflați la Catedrala Partiarhală

Măsurile de protecție la Sfântul Dimitrie cel Nou, ignorate inclusiv de Episcopul Ieronim

Așa cum era de așteptat, moaștele Sfântului Dumitru cel Nou au fost ca un magnet pentru credincioșii veniți să-l celebreze. Duminică, moaștele au fost scoase și în ciuda restricțiilor anunțate, au existat persoane care le-au ignorat. La câteva minute după procesiunea de expunere a rămășițelor pământești, Episcopul Ieronim a renunțat la mască. Apoi a sărutat moaștele.

În mod automat, mai mulți credincioși prezenți au repetat gestul. Totul s-a petrecut în condiții de pandemie, restricțiile fiind foarte clare în acest sens.

Crestinii au sarutat moastele Sfantului Dimitrie cel Nou
Crestinii au sarutat moastele Sfantului Dimitrie cel Nou

Oamenii care vor să se roage la Sfântul Dimitrie ce Nou trebuie să treacă printr-un cordon de jandarmi, însă nu aceasta este măsura principală. Credincioșii sunt obligați să poarte măști, să respecte distanța regulamentară și să certifice că sunt din București. Sărutarea moaștelor Sfântului Dumitru este interzisă, însă regulile nu au fost respectate de toată lumea

Cei mai mulți credincioși au respectat restricțiile impuse

Încă de la primele ore ale dimineții de duminică moaștele au fost depuse pe un baldachin, iar oamenii au venit să se roage. Sub privirile jandarmilor, cei mai mulți participanți au respectat regulile, dar au existat și excepții. Comandatul jandarmilor prezenți la eveniment a declarat că nu au existat incidente. Cei mai mulți credincioși au respectat măsurile impuse.

Cei care au refuzat să se supună restricțiilor au declarat că nu se tem de o posibilă infectare cu noul coronavirus. Românii s-au rugat la moaștele Sfântului Dumitru pentru sănătate. Pandemia de Covid-19 a fost în gândul multor persoane care au venit la Catedrala Patriarhală.

Nu a fost nevoie de cartea de identitate

Una dintre măsurile impuse de autorități a fost cea legată de domiciliul celor care au venit la moaște. Participanții trebuiau să fie din București. Au existat și cazuri în care oamenii nu au avut cartea de identitate asupra lor, însă s-a găsit soluția. Credincioșii erau trecuți pe o listă cu nume, prenume și datele de pe buletine.

Oamenii au sosit la pelerinaj in ciuda restrictiilor
Oamenii au sosit la pelerinaj in ciuda restrictiilor

După ce ofereau informațiile sub formă de declarație pe propria răspundere, mergeau să se roage la moaștele Sfântului Dumitru.

Chiar dacă credincioșii nu au respectat măsurile de protecție în prima zi de pelerinaj la Sfântul Dimitrie cel Nou, procesiunea continuă. Evenimentele organizate de Biserica Ortodoxă Română se întind pe parcursul a trei zile.

 

Urmăriți Impact.ro și pe