Craiova: Protest spontan al angajaților din penitenciare. Ce nemulțumiri au aceștia VIDEO

Elena Avramescu, Alexandrina Toader 11.02.2021, 12:57

Protest spontan al angajaților din penitenciare la Craiova. Aproximativ 100 de agenți au ieșit în fața Penitenciarului Craiova, nemulțumiți de plafonarea salariilor și sporurilor. Protestul a izbucnit în jurul orei 11:00. Aproximativ 100 de angajați de la Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Pelendava și Centrul de Detenție Minori Craiova s-au așezat, în șir, pe trotuarul din fața penitenciarului de maximă siguranță.

Protest spontan al angajaților din penitenciare

Angajații protestează față de înghețarea salariilor și sporurilor. În plus, ei sunt nemulțumiți din cauza neindexării pensiilor cu valoarea inflației, precum și pentru o creștere a salariului minim corelată cu creșterea prețurilor.

Suntem bugetari, iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile așa cum nu putem refuza restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă și echitabilă ne asteptăm rândul încă din anul 2010, an în care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o nouă lege­ cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaționale, se arată în comunicatul trimis de sindicatele din Penitenciarul Pelendava.

Protest spontan al angajatilor din penitenciare
Protest spontan al angajatilor din penitenciare

„Nu putem înghiți la nesfârșit tergiversările”

Protestatarii cer Guvernului să renunțe la măsurile de austeritate și să aplice legea, așa cum a fost adoptată de Parlamentul României.

Sectorul public nu este împărțit în smecheri și fraieri. Nu putem înghiâi la nesfârșit tergiversările. Sporurile sunt înghețate din anul 2010. Din anul 2021 îngheață din nou și salariile după doar doi ani de aplicare a legii­cadru, însa îngheață exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevazut de lege și care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022, se mai arată în comunicat.

Angajații din penitenciare au început protestele în data de 31 decembrie 2020. Ei spun că vor organiza astfel de manifestări pe termen nedeterminat până când doleanțele lor vor fi luate în seamă și rezolvate. Ei spun că vor ajunge să refuze să presteze ore suplimentare și se gândesc deja la actiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității în anumite domenii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...